Saditi se mogu do kraja maja, potvrđuje nam Dino Bajrami, koji proizvodi presadnice ovih jagoda u svom rasadniku Planti u Granačnici. Penjačica, Mount Everest, najpoznatija je stalnorađajuća jagoda
Viseće jagode na tržištu Bosne i Hercegovine pojavile su se prije nekoliko godina, a ovog proljeća postale su apsolutni hit. Kako je uzgoj moguć u saksijama, nerijetko se na sadnju odlučuju i oni koji nemaju veći dodir s poljoprivredom i zemljom pa jagodama ustupili svoje balkone i terase u gradskim sredinama.
Saditi se mogu do kraja maja, potvrđuje nam Dino Bajrami, koji proizvodi presadnice ovih jagoda u svom rasadniku Planti u Granačnici. Penjačica, Mount Everest, najpoznatija je stalnorađajuća jagoda.
"Relativno su nove na bh. tržištu, porijeklom su iz Njemačke. Praktično se može svugdje uzgajati, sadi se u saksije, ali može na otvorenom", kaže Bajrami.
Otporna je na zimu i mraz, višegodišnja je biljka i rađa u više navrata, dodaje. Cijena jedne sadnice je 2 KM, a se sade se u skupinama kako bi se formirao grm: "Ako je sadnja u saksijama potrebno je oko 10-tak sadnica, a za one veće zapremine može i 20. Onda se pusti da se one lozaju."
Za pola godine može dostignuti visinu veću od jednog metra, pa je potrebno da ima neki oslonac. To može biti i drveni štap, ograda ili neka mreža za penjanje.
"Može se dići na neko uzvišenje, ali nije nužno, ona je poput buranije ili grožđa, raste lijepo i uz neku potporu samo ona ne smije biti metalnog oblika. Ne voli metal kao i druge sadnice", kaže naš sagovornik.
Ne zahtijeva posebne agrotehničke mjere, može se prihranjivati i đubrivom. Mogu rasti na svakom tlu, podnosi kako običnu, tako i kupovnu zemlju, a može se i izmiješati. Plodovi su krupni i okrugli, ugodnog mirisa i okusa.
U rasadniku "Planti" sve je češće i zanimanje za stubasto voće u poput jabuke, kajsije, šljive, kruške, breskve, trešnje i višnje. Dobro uspijevaju u našim krajevima, a dovoljno je da imate jednu veću saksiju.
"Sadnja je klasična, samo je zalijevate i povremeno prehranite. Kod nas je zastupljeno zadnjih 15-tak godina, posebno u Hercegovini", kaže naš sagovornik.
Plod je krupan u odnosu na stablo, ima prijatnu aromu i lijepu boju. Voćne sadnice stubaste jabuke i kruške mogu se saditi u saksiji uslijed nedostatka prostora, ali i u okućnici. Sadnja stubastog voća je od marta do kraja maja, a vrijeme zrenja je kraj avgusta i početak septembra.
Tagovi
Autorica