Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod voća
  • 16.09.2023. 10:30

Većina domaćih jabuka završit će u industriji - jest ćemo uvozne!

Zbog papirologije propao posao sa Slovencima, kako za jabuke, tako i za kruške i sve će u preradu.

Foto: Bojan Kecman
  • 97
  • 11
  • 0

Nevjerovatno teška proizvodna godina nije mimoišla ni uzgajivače jabuka koji će, zbog mrazeva, kišnog vremena, slabije oplodnje, grada i superćelijskih oluja, imati slabiji i nekvalitetniji rod koji će, uglavnom, završiti u preradi.

Godinama je cijena industrijske jabuke niska, a tako će da bude i ove, jer je kod najvećih otkupljivača ostalo još jabuka od prošle godine, kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Otkupna cijena po sadržaju šećera

Zbog nedostatka sunca i velike količine vlage otkupna cijena će se formirati na osnovu briksa, tj. sadržaja šećera i topivih suvih tvari u plodovima. Prema informacijama voćara, to će biti od 0,18 KM do 0,25 KM/kg.

"Što se tiče sortimenta, Gala je obrana kao i Zlatni delišes, sad se počinje brati Ajdared, ali će kod većine voćara, kvalitet ove godine biti slabiji za 30-40 posto u odnosu na prethodne godine", kaže Dojčinović dodavši kako se u mnogim zasadima pojavila čađava krastavost voća jer se nije moglo tretirati uslijed čestih kiša i visokog procenta vlage pa će sve brati zajedno i prodavati otkupljivačima.

Prema njegovim riječima postojala je mogućnost da se rod jabuka iz gradiškog kraja otkupi od strane jednog otkupljivača iz Slovenije, ali je zbog papirologije koja prati izvoz voća iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, odnosno čekanja na granici, kao i lošijeg kvaliteta voća zbog čega dolazi do smanjenja težine boksova nakon dolaska na mjesto istovara, posao otkazan. Zato će rod završiti što u vlastitoj preradi, što kod domaćih otkupljivača.

Slijedi poskupljenje u marketima

Sigurno je da će jabuka biti skupa ove godine jer se već sad u marketima može naći za više od tri marke po kilogramu. Zbog manjka domaćih jabuka će doći i do pojačanog uvoza iz inostranstva, naročito iz Poljske, bez obzira što je velike količine plasirala na tržište Indije.

Što se tiče krušaka, i za nju je propao posao sa partnerom iz Slovenije. Dva šlepera krušaka vraćena su sa hrvatske granice jer je, zbog dva dana čekanja da se riješi papirologija, došlo je do propadanja plodova. Kruška je, inače, rodila 70 posto manje u poređenju sa prethodnom godinom, većina roda završila je kao industrija, a i njena otkupna cijena od strane otkupljivača, biće formirana po briksima.

Na osnovu slatkoće ploda izvjesno je da će se kretati od 0,60 do 0,65 KM/kg dok su voćari koji imaju manje površine i manje prinose, rod prodavali, bez razvrstavanja plodova po klasi, za 0,80 do čak 1,20 KM po kilogramu.

Čeka se ministarstvo

Voćari zbog ovakve situacije najviše nade polažu u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, za isplatu premije za proizvedeno i otkupljeno voće koja bi, kako navode u Udružnju, trebalo da bude od 15 do 20 pfeniga po kilogramu, a rok isplate najvjerovatnije će da bude do kraja decembra ove godine.


Tagovi

Dragoja Dojčinović Udruženje voćara Republike Srpske Rod jabuka Rod krušaka Čađava krastavost jabuka Briksi Sadržaj šećera


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.