Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 02.05.2019. 09:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Jelići, Rudo

Vajići proizvedu po četiri vagona jabuka prve klase

Opština Rudo ponosi se svojim voćarom Milivojem Vajićem koji u svom voćnajku, pored rijeke Lim ima zasađeno više od 1.600 stabala jabuke, te nekoliko stotina krušaka i šljiva. Porodica Vajić prerađuje ovu plemenitu voćku i na taj način pokušava da zaradi.

Foto: Marijana Simanić
  • 550
  • 180
  • 0

Najveći po broju stabala ali i najuređeniji i najnjegovaniji voćnjak  na području ruđanske i susjednih opština posjeduje Milivoje Vajić iz sela Jelići.

U ovom voćnjaku na samoj obali Lima rod daje oko 1.600 stabala više vrsta jabuka kao i nekoliko stotina krušaka, zatim šljiva plemenitih sorti i malina.

Plantaža od 1.600 stabala jabuka daje godišnje i do 4 vagona plodova

"Zasad jabuka podignut je 2002. godine, a u njemu kao sorta dominira ajdared jer se ona najviše traži na tržištu. Ona najduže i može da ostane kao konzumna jabuka u skladištima i hladnjačama", kaže Vajić.

On ističe da je proizvodnja ipak mukotrpan i zahtijevan posao koji iziskuje puno rada, odricanja, ali i gledanja u nebo i zavisnosti od vremenskih prilika.

Pošto je, kako kažu voćari, tržište prezasićeno jabukom porodica Vajić pokušava da zaradi preradom ove vrste voća .

Vajići proizvode i prerađevine od jabuka i drugog voća

"Prinuđeni smo tako da proizvodnju preusmjerimo na finalni proizvod pa pravimo voćne sokove, sušimo voće, supruga pravi nekoliko vrsta džemova i pekmeza od jabuka i miješanog voća. Sve se to upakuje u savrmenu ekološku ambalažu sa prizvukom etnografskog kako bi se privukao kupac i moglo nastupati na sajamskim i drugim manifestacijama" , dodaje Vajić.

Proizvodnju preusmjeravaju na finalni proizvod

Ruđanski voćar naglašava da njegove jabuke zahvaljujući primjeni svih agrotehničkih mjera rađaju obilato svake godine.

"Prilikom podizanja voćnjaka odlučilii smo se za takozvanu gustu sadnju pa se po hektaru očekuje prinos od 30 do 40 tona. Na hektar i po voćnjaka imaćemo tri, četiri vagona jabuka prve klase, a ostalo je za industrijsku preradu. Te količine koje nisu prva klasa prerade se u voćne rakije i veoma cijenjenu, na ovim prostorima jabukovaču", veli Vajić.

Vodu za zalijevanje crpe iz rijeke Lim

Navodnjavanje je jedan od veoma važnih segmenata u voćarskoj proizvodnji posebno plantažnog voća.

"Tu je rijeka Lim iz koje crpimo vodu za zalijevanje posebno u vrijeme sušnih godina", priča Vajić koji misli da bi Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske moralo više računa da povede o proizvođačima  davanjem većih subvencijaj i podsticaja .

"Mi smo lično zadovoljni koliko naša opština, iako je u krugu nerazvijenih, daje podsticaja proizvođačima",  zaključuje Vajić.

Vajići su u porodičnoj kući napravili i hladnjaču za smještaj voća. Proizvode i veoma cijenjenu rakiju medovaču čija je baza jabuka.


Fotoprilog


Tagovi

Voćarstvo Uzgoj jabuka Milivoje Vajić Poljoprivreda Prerada jabuka Voćna rakija


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.