Voćari danas koriste više tipova hladnjača za skladištenje voća, a glavne razlike su u vezi sa nivoom tehnoloških rješenja i opreme koja se u njima nalazi.
Osnovni zadatak skladištenja voća je, kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Snežana Dragićević Filipović, očuvanje njegovog kvaliteta u što dužem vremenskom periodu. Tako se obezbjeđuje neprekidna ponuda svježeg voća tokom cijele godine. Najbolji način skladištenja voća je čuvanje u hladnjačama.
Proizvođači voća uglavnom nemaju dovoljne kapacitete ili imaju improvizovana skladišta, poput preuređenih podrumskih prostorija. Zato su oni prinuđeni da veći dio roda prodaju odmah nakon berbe, da bi izbjegli gubitke u njegovom kvalitetu. Dragićević Filipović napominje da je razumljivo da je cijena plodova u tom periodu niska, zbog velike ponude na tržištu.
Savremeno voćarstvo je nezamislivo bez odgovarajućih kapaciteta za skladištenje, koji omogućavaju čuvanje plodova poslije berbe, tokom kraćeg ili dužeg perioda. Dužina čuvanja zavisi od voćne vrste, tehničkih karakteristika skladišta i mogućnosti kontrole uslova unutar skladišta (temperatura, relativna vlažnost vazduha, koncentracija kiseonika i ugljen-dioksida, mogućnost uklanjanja etilena i drugo). Voćari danas koriste više tipova hladnjača za skladištenje voća, a glavne razlike su u vezi sa nivoom tehnoloških rešenja i opreme koja se u njima nalazi.
Prilagođavanje uslovima tržišta zahtijeva plasman svježih plodova jabuke i kruške tokom cijele godine. To podrazumijeva izgradnju i opremanje savremenih skladišnih kapaciteta, prije svega ULO-hladnjača. Savremene hladnjače nisu same po sebi dovoljne za uspješno skladištenje plodova i očuvanje njihovog kvaliteta.
Razlikujemo sljedeće tipove hladnjača za skladištenje voća:
Tagovi
Autor