Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje voća
  • 25.09.2019. 09:30

Tipovi hladnjača: Kako skladištiti i čuvati jabučasto voće?

Voćari danas koriste više tipova hladnjača za skladištenje voća, a glavne razlike su u vezi sa nivoom tehnoloških rješenja i opreme koja se u njima nalazi.

Foto: Pixabay/jacquisosa
  • 718
  • 20
  • 0

Osnovni zadatak skladištenja voća je, kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Snežana Dragićević Filipović, očuvanje njegovog kvaliteta u što dužem vremenskom periodu. Tako se obezbjeđuje neprekidna ponuda svježeg voća tokom cijele godine. Najbolji način skladištenja voća je čuvanje u hladnjačama.

Voćari se snalaze i prave improvizovana skladišta

Proizvođači voća uglavnom nemaju dovoljne kapacitete ili imaju improvizovana skladišta, poput preuređenih podrumskih prostorija. Zato su oni prinuđeni da veći dio roda prodaju odmah nakon berbe, da bi izbjegli gubitke u njegovom kvalitetu. Dragićević Filipović napominje da je razumljivo da je cijena plodova u tom periodu niska, zbog velike ponude na tržištu.

Savremeno voćarstvo nezamislivo bez hladnjača

Savremeno voćarstvo je nezamislivo bez odgovarajućih kapaciteta za skladištenje, koji omogućavaju čuvanje plodova poslije berbe, tokom kraćeg ili dužeg perioda. Dužina čuvanja zavisi od voćne vrste, tehničkih karakteristika skladišta i mogućnosti kontrole uslova unutar skladišta (temperatura, relativna vlažnost vazduha, koncentracija kiseonika i ugljen-dioksida, mogućnost uklanjanja etilena i drugo). Voćari danas koriste više tipova hladnjača za skladištenje voća, a glavne razlike su u vezi sa nivoom tehnoloških rešenja i opreme koja se u njima nalazi.

Samo posjedovanje hladjače ne garantuje kvalitet

Prilagođavanje uslovima tržišta zahtijeva plasman svježih plodova jabuke i kruške tokom cijele godine. To podrazumijeva izgradnju i opremanje savremenih skladišnih kapaciteta, prije svega ULO-hladnjača. Savremene hladnjače nisu same po sebi dovoljne za uspješno skladištenje plodova i očuvanje njihovog kvaliteta.

Razlikujemo sljedeće tipove hladnjača za skladištenje voća:

  • NA – hladnjače sa normalnom atmosferom (regulacija temperature i vlažnosti vazduha);
  • KA – hladnjače sa kontrolisanom atmosferom (regulacija temperature, vlažnosti vazduha, koncentracije CO2 i koncentracije O2);
  • ULO – ultraniski sadržaj kiseonika (sadržaj O2 najviše 2%);
  • ULE – ultraniski sadržaj etilena (posjeduju opremu za uklanjanje etilena);
  • DA – hladnjače sa dinamičkom atmosferom (uvođenjem programske opreme i praćenjem fiziološkog stanja plodova u skladištu, omogućeno je automatsko prilagođavanje uslova skladištenja trenutnom fiziološkom stanju plodova).

Tagovi

Jabučasto voće Skladištenje Čuvanje Kvalitet Hladnjače ULO-hladnjače Snežana Dragićević Filipović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.