Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 29.03.2019. 18:00

Štitili voćke od mraza i dobili spektakularan prizor

Štitili voćke od mraza i dobili spektakularan prizor

Foto: Facebook/Biohof Schloffer
  • 717
  • 42
  • 0

Mraz je uz grad najveći neprijatelj voćki, kada govorimo o vremenskim (ne)prilikama. Voćari traže svakakve načine kako zaštititi svoje zasade, od tradicionalnog paljenja vatre u voćnjacima, do suvremenih sistema zaštite koji su za mnoge nedostižni. 

Jedan takav anti-frost sistem ovih je dana u Austriji pokazao svoju funkcionalnost, a rezultat je bio ne samo zaštićen voćnjak, nego i spektakularan prizor voćaka obavijenih ledom. 

Naime, nedavno je kompanija Biohof Schloffer na svojoj Facebook stranici objavila fotografije voćnjaka nakon što su na njemu primijenili sistem protiv noćnog mraza koji je prošloga petka zahtavio Austriju. Tih dana temperatura nije bila toliko niska, oko 4°C, ali je bilo mraza koji pomoću ovog sistema nije naštetio voćkama. 

Anti-frost sistem kojega su koristili nije ništa novo, ali je vrlo praktično. Radi se o grijačima postavljenim između redova voćnjaka. Istovremeno se koristi raspršivač vode koja uz niske temperature prelazi u čvrsto stanje pa su stabla i grančice bile obavijene ledom što ih je zapravo zaštitilo od mraza. 

Mraz je ovih dana zabilježen i u talijanskoj Veroni. Naime, u Zeviju su temperature pale na 2,2°C, a voćarima je još uvijek teško izmjeriti štete

Našim voćarima želimo da mraz u širokom luku zaobiđe njihove voćnjake. 


Fotoprilog


Tagovi

Zaštita od mraza Anti-frost sistem Mraz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić