• Kruška
  • 04.09.2019. 15:30

Stara sorta kruške koja je nepravedno zapostavljena - Abate Fetel

Riječ je o sorti krušaka koja rano prorodi. Iako je prisutna u zasadima krušaka u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, više zasada je pod Viljamovkom i Santa Marijom, što i nije dobro jer je cijena Fetela viša od navedenih sorti, a može dugo i da se čuva u hladnjačama.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.645
  • 89
  • 0

Abate Fetel, stara francuska sorta, prisutna je i u mnogim zasadima krušaka u Bosni i Hercegovini ali, za razliku od evropskih zemalja, Fetelova je u Bosni i Hercegovini manje zastupljena od Viljamovke i Santa Marije. Najviše se koristi kao treća sorta, odnosno, oprašivač. Mnogi voćari u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da su se pokajali što u voćnjacima nemaju Abate Fetel kao dominantnu sortu, a Viljamovku, Santa Mariju i ostale sorte, kao oprašivače.

Otpornija na bolesti i štetočine

Zašto je prisutno takvo mišljenje? Viljamovka je, što je praksa pokazala u posljednjih petnaest godina, prije svega industrijska sorta. Teško ju je proizvesti da bude čista, naročito na podlozi divlje kruške, bez tamnih mrlja i pjegica od čađave krastavosti ili kruškine buve. Podloga divlje kruške vrlo je bujna i bez redovne ljetnje rezidbe vrlo je teško dobiti čistu krušku. Drugo, cijena Viljamovke sve je niža, a i klimatske promjene uzrokovale su da rod posljednjih godina često podbaci zbog kasnih mrazeva u aprilu i maju. Fetelova s druge strane, ranije procvjeta i prođe fazu zametanja plodova, kada su voćke najosjetljivije na niske temperature. Takođe, manje je osjetljiva na krastavost i napad kruškine buve u odnosu na Viljamovku i Santu.

Od Fetela se pravi dobra rakija

Santa Marija koja cvjeta poslije Fetela, a malo prije Viljamovke, nema dobru cijenu i teško ju je prodati ako je sitna ili prljava od čađave krastavosti, odnosno kao druga i treća klasa. Malo ko je uzima zelenu već prolaz ima pred početak školske godine kada požuti i iznese se iz hladnjača. Rakija od Santa Marije nije loša, ali ne može da parira rakiji od Viljamovke, ali i Fetela. Malo ko pravi rakiju od Abate Fetel kruške, ali je interesantno da je, po izjavama mnogih voćara, skoro istog, ako ne i boljeg kvaliteta, od rakije pravljene od Viljamovke.

Proizvođači viljamovke u Republici Srpskoj i FBiH zadovoljno trljaju ruke

Popularna kao izvozna sorta

Sorta Abate Fetel je, što je najvažnije, vrlo popularna za izvoz, naročito u Rusiju. U paru s njom ide i sorta Konferans. Rusko tržište vapi za ovim sortama dok je sve manji interes za Viljamovkom i Santa Marijom. Ruski kriterijumi u pogledu zdravstvene ispravnosti plodova strožiji su u odnosu na evropske pa je i u tom pogledu Fetelova u prednosti, jer ne zahtijeva mnogo hemije za zaštitu. Uz to, otkupna cijena često joj je i duplo veća, u odnosu na Viljamovku i Santa Mariju.

Abate Fetel sazrijeva u prvoj polovini septembra. Donedavno je sazrijevanje bilo krajem septembra, međutim, zbog klimatskih promjena, ranije se bere. Plod je slatkastog okusa, sa blagom aromom. Rezidba je jaka, ali nije zahtjevna, najbolje je da se ostavi do pet rodnih pupoljaka na grančicama. Voli plodnija zemljišta i izrazito dobro cvjeta, međutim, ako nema dovoljno makro i mikro elemenata, rod je slabiji. Poželjno je da se uzgaja na podlozi dunje, ne divlje kruške, jer u tom slučaju razmak u redu može biti i 1,2 metara.

Voćari se često razočaraju kada vide mnogo cvjetova na stablu, a samo poneki plod, poslije oplodnje. Suština je da se stablo dobro opskrbi borom, cinkom i lako pristupačnim azotom, naročito na pseudoglejnim zemljištima, koja su većinom zastupljena u BiH.

Zaštitite voće od truleži pravovremenim djelovanjem

Duže se čuva u odnosu na Viljamovku

Plod je zelenkaste do zelenkasto žute pa i crvenkaste boje na strani jače izloženoj suncu. Težina ploda može da ide i do 250 grama. S obzirom da obilno i redovno rađa, odnosno, da prorodi od treće godine, investicija se brzo otplati. Još jedna od prenosti sorte Abate Fetel ogleda se u dužem čuvanju u hladnjačama u odnosu na Viljamovku i Santa Mariju, čak do pet mjeseci, pa prodavci zadovoljno trljaju ruke kada, u januaru i februaru, kupci kupuju plodove ove kruške i za više od dva evra po kilogramu.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Pročitaj više »

Tagovi

Abate Fetel Viljamovka Santa Marija Konferans Kruška


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.