Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 21.03.2020. 09:15

Šta se događa kad sorta jabuka prijeđe na svoj korijen?

Voćna sadnica pa tako i sadnica jabuke, sastoji se od dva, a ponekad i tri dijela. Podloge, međupodloge i sorte jabuke.

Foto: Depositphos/nehruresen
  • 358
  • 31
  • 0

Pred dvadesetak godina sadnice jabuka kalemile su se dosta nisko, ponekad i prenisko. Kad se tome doda i nerazumijevanje odnosa podloge i sorte od strane kupaca sadnica, mogućnosti da sorta pusti vlastiti korijen, nepažnje i preduboke sadnje voćnih sadnica, već nakon desetak godina u voćnjaku nastaju problemi s prevelikom bujnosti takvih stabala.

Voćna sadnica pa tako i sadnica jabuke, sastoji se od dva, a ponekad i tri dijela. Podloge, međupodloge i sorte.

Podloga je vegetativno uzgojen tip ili klon, koji se lako ukorijenjuje, određenih svojstava. Postoje podloge slabe i velike bujnosti. U nekim uzgojnim područjima je za jabuku najznačajnija slabo bujna podloga M9 (Malling 9), koja se najčešće koristi u intenzivnim ili plantažnim zasadima u gustom sklopu. Sorte na podlozi M9 rano ulaze u rod, obilno rode te daju krupne plodove. Za nju je neophodna armatura. Podložna je stvaranju korijenovih izdanaka. Ta podloga na mjestu srastanja razvija karakteristično zadebljanje. U sušnim godinama potrebno je navodnjavanje. Na nju se najčešće kaleme sljedeće sorte jabuka: Idared, Golden Delicious, Jonagold, Braeburn, Gala, Fuji, Mutsu i dr.

Glavna funkcija svih podloga je da cijeli zasad kasnije ima ujednačenu bujnost. Ako je spojno mjesto (zadebljanje) iznad nivoa tla, korijen će puštati samo podloga M9. No međutim, ako se sadnja prenisko kalemljene sadnice obavila preduboko pa je mjesto kalemljenja u nivou ili ispod nivoa tla, kroz određeno vrijeme sorta iz mjesta kalema počinje puštati svoj korijen, koji je uvijek puno bujniji od korijena podloge M9. To je naročito izraženo u zasadima bujnih sorata (Gloster, Fuji) ili triploidnim sortama (Jonagold, Mutzu.)

Tada se oko desete godine starosti voćnjaka počinju javljati problemi jer su takva stabla izrazito bujna i ne može ih se "ukrotiti“ ni rezidbom ni smanjenim đubrenjem, a puno puta ni djelimičnim podrezivanjem korijenja.

Stoga je od vrlo velike važnosti da se kod sadnje i podizanja voćnjaka, naročito zasada jabuke, posebna pažnja posveti dubini sadnje. Kalemljeno mjesto treba biti najmanje 10 - 15 cm iznad površine tla.

Kvalitetna sadnica posađena na ispravnu dubinu (Foto: Adrian Horvat)
Loša sadnica prenisko kalemljena, kad je trebalo spojno mjesto izvaditi iz nivoa tla (Foto: Adrian Horvat)
Preduboko posađeno stablo sorte Golden Delicious pred 20-tak godina i neuspjeli pokušaji da se održi niskim, prilikom čega je izgubljeno rodno drvo, a vrhovi gotovo da "divljaju“ (Foto: Adrian Horvat)
Voćnjak s predubokom sadnjom u kojem je gotovo nemoguće kontrolisati bujnost (Foto: Adrian Horvat)
Izgled korijenja nakon 15 godina kada podloga M9 odumre, a sorta pusti svoj korijen (Jonagold) (Foto: Adrian Horvat)
Primjer krčenja stabala koja su prešla s podloge na vlastiti korijen i mogućnost pravovremene nadosadnje kvalitetnim sadnim materijalom (Foto: Adrian Horvat)
Pokušaji otkopavanja kalemljenog mjesta nisu baš lak posao (Foto: Adrian Horvat)
Pokušaji otkopavanja kalemljenog mjesta nisu baš lak posao (Foto: Adrian Horvat)

Neki voćari obavili su već jesenju sadnju. Neki će to obaviti tek prvih dana proljeća, kada se tlo prosuši i zagrije. Prvo i osnovno na što treba obratiti pažnju je kupovina i odabir ispravnih sadnica, koje su dovoljno visoko kalemljene. Sadnja se najčešće obavlja s radnicima, prijateljima, rodbinom, koji nisu upućeni u pravilno izvođenje sadnje.

Stoga je od velike važnosti upozoriti sve učesnike u sadnji na problem preduboke sadnje, a svakako je dobro nakon njenog završetka, proći posađenom površinom novog zasada i obaviti eventualne potrebne popravke izdizanjem pojedinih sadnica.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Podloga za jabuku Uzgoj jabuka Voćna sadnica


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije.