Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Mujčić
  • 20.01.2020. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozaruša

Složni Mujčići proizvode razne domaće proizvode od autohtonih potkozarskih voćaka

Počelo je za potrebe njihovog špajza, a onda postepeno preraslo u porodični posao. Bračni par Mensija i Mirzet Mujčić iz Kozaruše kod Prijedora proizvodi prirodne sokove, džemove i pekmeze, a glavni adut njihovih proizvoda je to što ih prave od autohtonih potkozarskih sorti voća.

Foto: Gordana Vila
  • 1.400
  • 746
  • 0

Sve je počelo prije nekoliko godina, kada su, kako kažu Mujčići iz Kozaruše kod Prijedora, "prerodili" njihovi voćnjaci. Nisu imali gdje da plasiraju bogat rod vlastite jabuke, uzgojene pod planinom Kozarom, pa su počeli proizvodnju domaćeg, cijeđenog soka od jabuke. A ko god ga je probao, oduševio se ukusom i kvalitetom.

Tako su bračni par Mensija i Mirzet Mujčić došli na ideju da pokrenu vlastitu proizvodnju cijeđenih sokova i za tržište, a u rukama su imali tradicionalni recept. Jedini uslov koji su postavili ispred sebe, a koji je, vremenom, postao i najveća prednost njihovih proizvoda je korišćenje voća autohtonih potkozarskih sorti voća. I nisu pogriješili. Osim sokova počeli su i proizvodnju domaćih pekmeza i džemova.

"Mi uzgajamo jabuke i šljive na površini zemljišta od jednog hektara. Ostalo voće većinom kupujemo, jer sada proizvodimo dosta vrsta sokova i drugih proizvoda. Prošle godine, koja nije bila naročito rodna, preradili smo desetak tona voća, namijenjenog za sokove i proizveli smo oko 300 kilograma pekmeza od šipka, šljive i jabuke", kaže Mirzet Mujčić.

dc
Raznoliki proizvodi porodice Mujčić

Ulaganje u opremu i proširenje proizvodnje

Mensija i Mirzet godinama su ulagali u opremu i proširivali proizvodnju. Osim od jabuke, proizvode i cijeđene sokove od kruške, dunje, grožđa, cikle, mrkve aronije, maline, kupine i višnje.

"Nabavili smo mašinu za mljevenje voća, pasterizator, sterilizator za flaše, a imamo i duplikator gdje kuhamo pekmez. Mene zaista ovaj posao ispunjava i ništa mi ne predstavlja problem. U jeku sezone zna se desiti da iscijedimo 40 litara soka za sat vremena. Opere se i samelje voće, pa se iscijedi i sipa u sterilizovane flaše. Nema voća koje nismo cijedili", priča Mensija.

A prošle godine počeli su proizvoditi i sok od maline, koji je, poput drugih, prirodan i izuzetnog kvaliteta i ukusa. Takođe su počeli i sušenje domaćih potkozarskihm šljiva.

Posebno ponosni na pekmez od jabuke

Mujčići su nastavili porodičnu voćarsku tradiciju, ali i značajno unaprijedili proizvodnju čistog domaćeg cijeđenog soka i tradicionalnih pekmeza. Za izradu pekmeza koriste isključivo zrelo voće. Posebno su ponosni na ljekoviti pekmez od jabuke.

fv
Mujčići su posebno ponosni na ljekoviti pekmez od jabuke

"Pekmez od jabuke jako je dobar za imunitet čovjeka, popravlja krvnu sliku i pun je željeza. Iako je ovaj kraj prepoznatljiv po pekmezu od šljiva, ko jednom proba pekmez od jabuke i uvidi njegovu ljekovitost, vraća se ponovo", priča Mensija.

Čuva autohtone potkozarske sorte voća

Mirzet Mujčić, inače učitelj po struci, ulaže značajne napore da sačuva domaće potozarske autohtone sorte voća od zatiranja. Prikuplja ih i štiti, jer, kako kaže, one su se u odnosu na hibridne sorte, pokazale izuzetno otpornim na klimatske promjene.

"Svjedoci smo klimatskih promjena, pa treba voditi računa i o autohtonim sortama, koje su se pokazale najizdržljivije. Recimo, "prijedorska zelenika", naša autohtona potkozarska sorta, ne može da se iskoristi u toj mjeri u kojoj može hibrdna sorta. Recimo, od 100 kg jabuke "zelenike" dobijemo 50 litara soka, dok kod nekih hibridnih sorti bude i do 70 litara. Međutim, iako ovog prvog bude manje, daleko je kvalitetniji", kaže Mirzet.

Ovaj bračni par proizvodi i sirće od divljih jabuka. Od Mujčića proizvode najčešće kupuju rodbina i prijatelji, a kvalitet je dovoljno dobra reklama, pa su njihovi proizvodi stigli i u inostranstvo.


Tagovi

Pekmez od jabuke Porodica Mujčić Kozaruša Domaći proizvodi Autohtone sorte voća Domaći sok


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.