Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod voća 2019
  • 05.08.2019. 11:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Božići

Šljiva je rodila u Božićima - Novo Kuzman ima recept za uspjeh

Na imanju površine 2,7 hektara, Novo gaji oko 2500 stabala šljive, manju količinu breskve te našu staru sortu kruške Karamut, koje ima čak 80 stabala.

Foto: Pavle Zorić
  • 1.698
  • 87
  • 0

Kasni proljetni mrazevi, kao i naizmjenična rodnost predstavljaju veliki izazov za sve proizvođače voća. Ove godine, šljiva je u mnogim područjima "podbacila". Prošlogodišnji veoma značajan prinos ograničio je rodni potencijal za ovu godinu, kojeg su dodatno umanjili ovogodišnji proljetni mrazevi. Međutim, u Božićima, pravom potkozarskom selu šljiva je rodila. U pomenutom selu pronalazimo Novu Kuzmana, iskusnog voćara rodom iz Šipova, koga je sudbina trajno vezala za isto tako lijepo i rodno brdovito područje – Potkozarje.

Novu zatičemo u berbi Čačanske najbolje, koju pažljivo priprema za jedan domaći trgovinski lanac. Inače, Novo je službenik jedne domaće mikrokreditne organizacije i profesionalni proizvođač voća. Društvo mu prave rasan tornjak i jedan mačak, koji su stalni stanovnici imanja i najbolji drugari.

Autor teksta i Novo Kuzman u voćnjaku

"Prvobitna ideja je bila da kupim dunum-dva, da imam za vikendicu, baštu. Međutim, pojavila se prilika za kupovinu velikog imanja po povoljnoj cijeni. Kada sam sagledao potencijale Potkozarja, koji su inače idealni za voćarstvo, nisam imao dvojbe. Odlučio sam se da investiram u proizvodnju", započinje priču Novo.

Novo Kuzman uzgaja i staru sortu kruške - Crnicu

Na imanju površine 2,7 hektara, Novo gaji oko 2500 stabala šljive, manju količinu breskve te našu staru sortu kruške Karamut (Crnica), koje ima čak 80 stabala. Pri tome, u ukupnoj strukturi gajene šljive najviše je Čačanske ljepotice (40 %), zatim Čačanske rodne (30 %), te Čačanske najbolje (15 %) i Stenlija (15 %). Šljiva je rodila veoma dobro, oko 30 kg po stablu. U čemu je tajna, pitali smo Novu.

"Kvalitet lokacije uz primjenu svih neophodnih agro i pomotehničkih mjera, temelj su uspješne proizvodnje. Nadalje, kvalitetan repromaterijal, savjetodavne usluge i podrška pri plasmanu su takođe izuzetno važni faktori u svakoj proizvodnji", ističe Novo.

Imam 5 vagona jabuka - kako da se riješim te bijede i da nagulim odavde?

Dok se sladimo šljivama, primjećujemo da je čitava plantaža pokrivena sa anti frost sistemom. Još jedan od pokazatelja kako bi trebalo da izgleda prava, profesionalna proizvodnja voća. Novo nam kaže kako se za ovu investiciju odlučio iz razloga dodatnog osiguravanja proizvodnje, usljed redovne pojave ranih proljetnih mrazeva.

Anti frost sistem projektovao i postavio u saradnji sa stručnjacima

"Jedna dizna "baca" vodu u krugu od 12 metara. Sistem sam projektovao i postavio u saradnji sa relevantnim domaćim stručnjacima, koji poznaju ovu oblast. Trebalo je pokriti čitavu plantažu jednako, izračunati pritisak, kapacitet pumpe... za potrebe orošavanja i navodnjavanja iskopao sam ogromnu akumulacju, u kojoj sakupljam kišnicu, koja je inače idealna za navodnjavanje. Ovog proljeća sam nekoliko noći za redom dežurao i pratio temperaturu u voćnjaku. Srećom, mraz je "sišao" sa brda i nije bilo potrebe za aktiviranje sistema", zaključuje Novo.

Sistem za orošavanje

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Novo je, kao i većina drugih profesionalnih poljoprivrednika ograničen sa raspoloživom radnom sangom, koja je nedovoljna. Trenutno mu u berbi pomaže porodica i srednjoškolci, koje angažuje u sezoni. Kaže nam kako bi volio nabaviti jednu manju sušaru i u njoj sušiti plodove kruške Crnice, od kojih se inače pravi najbolji kompot, ali i poznata rakija. Nadamo se da će Novo uspjeti u svojim planovima i kao takav biti inspiracija generacijama poljoprivrednika koje dolaze.


Fotoprilog


Tagovi

Urod voća 2019 Novo Kuzman Stara sorta Crnica Božići Potkozarje Anti frost sistem


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.