Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šljive
  • 29.07.2023. 09:00

Slab urod. Šljive nema ni za rakiju

Urod podbacio na Majevici, nešto je bolja situacija u Lijevče polju.

Foto: Depositphoto/robertohunger
  • 162
  • 14
  • 0

Nepovoljni vremenski uslovi su umanjili prinos šljive i do 40 posto u pojedinim dijelovima Srpske, izvještava Glas Srpske. Proizvođači na Majevici, području koji je poznat po proizvodnji voća, kažu da berba traje, ali se ne mogu pohvaliti dobrim prinosom i kvalitetom.

Ostaje nam voće za preradu

U inostranstvo je izvezeno sve što je bilo kvalitetno, dok je za domaće tržište ostalo samo voće za preradu.

Voćar Slaviša Jović iz Ugljevika kaže da je berba rane sorte za ovu godinu završena te da šljivu od koje će se proizvesti rakija pripremaju za prodaju. Nije zadovoljan prinosima i kvalitetom voća ove godine.

"U našem selu prinosi su sigurno manji i do 40 posto u odnosu na ranije godine. Niska temperatura, vlaga i grad proljetos su prilično oštetili plodove i roba nije postojana. Za ovo što smo već obrali dobili smo reklamacije, jer brzo truli."

Ove godine neće imati 10 t šljive, a prethodnih je imao i po 40 t. Plodovi dobrog kvaliteta su otišli za izvoz, a većina uroda završila je u vrećama za destilerije. Otkupna cijena konzumne šljive je marka, dok je voće u vrećama oko 65 feninga po kilogramu. Dodao da šljiva dobrog kvaliteta u hladnjači može da bude duže od sedmicu, što ove godine nije slučaj.

U nekim krajevima nema šljive za rakiju

Vlasnik ugljevičke destilerije “Kristal” Nenad Todorović kaže da šljiva ove godine skoro da i nema. Rekao je da šljive nema i da će po svemu sudeći ove godine preskočiti pečenje rakije. Ova destilerija će tek dogodine početi sa prodajom rakije iz prethodnih godina, koja u buradima još odležava.

Na području Gradiške privodi se kraju berba ranih sorti šljiva, koja je nešto bolja. Voćar Nikola Vukota iz Gradiške ističe da su završili berbu čačanske ljepotice, koja je ove godine dobro rodila. Pod ovom vrstom voća ima površinu od šest dunuma. Kaže da prošle godine skoro da nije bilo čačanske ljepotice, dok su ove ubrali dvije tone solidnog kvaliteta imajući u vidu koliko su bile niske temperature i količina vlage. Slično je i sa stenlijem. Dodao je da je nedavni olujni vjetar na zemlju stresao manje količine čačanske ljepotice, koju će iskoristiti za rakiju. Otkupna cijena je 1,20 KM/kg dok je lani bilo 0,80 KM.

Problem sa prelaskom granice

Član odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Nijaz Duraković rekao je da se polako zahuktava sezona izvoza lako kvarljive robe, među kojom je i šljiva.

"Problem je što ta roba može ići samo preko graničnog prelaza Gradiška gdje Hrvatska obavlja fitosanitarni pregled, zbog čega se stvaraju velike gužve, koje će posebno biti izražene u avgustu kada put inostranog tržišta krene i stenli šljiva."

Od nadležnih su zatražili da prevoznicima koji voze lako kvarljivu i specijalnu robu, poput kiselina koje su opasne, omogući prolazak starim putem, kroz Gradišku kuda se nekad išlo.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Šljiva Otkup šljive Rakija Konzumna šljiva Majevica Destilerija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.