Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šipak
  • 31.10.2016. 15:00

Sezona je šipka - najljekovitijeg voća na svijetu

Šipak, kojeg u Hercegovini ima na svakom kraju, smatra se najljekovitijim voćem na svijetu.

Foto: S. Čović/Agroklub.ba
  • 7.171
  • 1.006
  • 0

Šipak je biljka kojoj godi hercegovački krš i klima i koja je s godinama postala jedan od simbola Hercegovine. Radi se o biljci koja se doslovno nalazi na svakom koraku na ovom području i za čiji uzgoj ne treba puno truda.

Ova biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama, tlo vodopropusno, jer biljka ne voli mnogo vlage. Cvjetovi su zvonoliki, a plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje. Dozrijeva krajem rujna, polovicom studenog, ovisno kakva je godina bila. Čak 80% uzgojene biljke u Hercegovini proda se svježe i to na domaće tržište.

Čudotvorni sok od šipka

Šipak zvan sladunac u Hercegovini se najčešće koristi za svježu konzumaciju, dok divlji šipak čiji su plodovi manji, a ljući, najčešće se koristi za pripravku soka od šipka. Hercegovački sok od šipka najčešće se priprema ručno na tradicionalni način, bez upotrebe prese i bilo kakvih dodataka. Najprije se šipak očisti, a potom se zrna operu. Nakon pranja i sušenja kreće se u postupak pasiranja kako bi se dobio 100% prirodni sok.

Prilikom pravljenja soka od šipka mnogi koriste i šećer tako da se u posudu stavi red šipka, red šećera. U Hercegovini se osim soka od šipka priprema i džem, te razni likeri.

Osam do deset KM po litri

Domaći sok od šipka se po litri prodaje od osam do deset konvertibilnih maraka ovisno je li pravljen bez ili sa šećerom. Masovna proizvodnja i prodaja šipka i soka od šipka u Hercegovini ne čudi, jer se radi o biljci koju smatraju najljekovitijom biljkom na svijetu. Bogata je vitaminima B i C, kalcijem, fosforom, kalijem i željezom.

Pokazao se kao dobar borac za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Štiti srce i krvne žile, a njegova konzumacija smanjuje rizik za dobivanje raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Također, šipak podiže imunitet, te sprječava starenje. Dobar je za živčani sustav, te olakšava simptome poput promjene raspoloženja i nesanice.

Foto: S. Čović/Agroklub.ba


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Šipak Nar Voće Lijek Hercegovina Biljka Zdravlje Sok


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.