Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 31.05.2019. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Senad Osmanagić: Domaće sorte su manje zahtjevne i nude pomalo zaboravljeni okus

Senad Osmanagić ističe kako je poljoprivreda težak posao kojeg treba voljeti i ne očekivati da će sve uvijek biti dobro. "Mi se trebamo potruditi da uradimo maksimalno ono što možemo. To znači da krenemo od svog frižidera i da ga napunimo domaćim proizvodima. Tako rade velike zemlje i zato i jesu velike.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 185
  • 32
  • 0

Senad Osmanagić iz Cazina, nakon što je prije 18 godina sa svojom porodicom započeo posao sa poljoprivrednom apotekom i kao takav posato prepoznatljiv u svojoj lokalnoj zajednici, krenuo je i u voćarske vode

Spoj voćarstva i pčelarstva za bolje prinose

Pokrenuli su rasadnik jagodastog voća kako bi ohrabrili proizvođače da spoje voćarstvo i pčelarstvo, što prema Senadovim riječima, uvećava prinose. Danas rade za lokalno tržište za kojega osiguravaju sadni materijal voćnih vrsta i pružaju podršku oko podizanja voćaka, proizvodnje i zaštite, navodi Farma BiH

Kompanija "Aster" porodice Osmanagić bavi se i promocijom autohtonih bosanskohercegovačkih sorti voća koje žele sačuvati od zaborava.

Stare sorte odlične za preradu voća

"Ponudili smo farmerima sadni materijal, i to domaće sorte. One su manje zahtjevne za zaštitu, skromnije su u proizvodnji i nude onaj stari, pomalo zaboravljeni okus. Odlične su za proizvodnju cijeđenih sokova, i želimo farmere usmjeravati u tom pravcu.

Omer Begović: Manimo se egzotike, uzgajajmo voće našeg podneblja

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II smo ostvarili kontakte, osigurali dodatnu opremu, te kroz savjetodavne usluge i razmjenu informacija zaista smo napravili iskorak ka ovom cilju", priča Osmanagić koji je uporedo s tim predstavio i nove sorte maline koje su dobro prihvaćene na lokalnom tržištu gdje su prodavane svježe.

Senad Osmanagić: Krenite od svog frižidera

Osmanagić ističe kako je poljoprivreda težak posao kojeg treba voljeti i ne očekivati da će sve uvijek biti dobro. "Mi se trebamo potruditi da uradimo maksimalno ono što možemo. To znači da krenemo od svog frižidera i da ga napunimo domaćim proizvodima. Tako rade velike zemlje i zato i jesu velike. Čuvaju i poštuju svoje proizvođače. Kada to shvatimo,svima će nam biti bolje i ljepše ćemo živjeti u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, od svog rada", zaključuje Osmanagić.


Tagovi

Senad Osmanagić Autohtone sorte Domaće sorte Kompanija Aster Domaći proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]