• Voćne sadnice
  • 12.10.2021. 10:00

Sadnja voća: Prije početka, namočite korijen kako bi se aktivirao

Novembar je najbolji termin za sadnju voćnih sadnica. Prije toga potrebno je obaviti namakanje korijena u rastvoru koji će ga aktivirati i poboljšati ukorjenjavanje.

Foto: Verica Matić
  • 7.238
  • 1.045
  • 1

Jesen je pravo vrijeme za sadnju voćnih sadnica. Najbolje ju je obaviti tokom novembra, a može se izvoditi u toku cijele zime i proljeća, u zavisnosti od vremenskih prilika. Ipak, najbolja je jesenja sadnja voćaka. Kada se sadnice posade u 11. mjesecu imaće više šansi da se prilagode novim uslovima i ukorijene.

Zemlja koju smo nabacali će se sleći i neće biti vazdušnih džepova u zoni korijena. Ukorijenjavanje će biti bolje i na proljeće će brže krenuti sa vegetacijom. Na korijenu se formiraju fini, sitni korjenčići koji povezuju sadnicu sa zemljištem i onda su spremnije na početku novog ciklusa da usvoje hraniva neophodna za rast i razvoj.

Izbjegnite sadnice golog korijena 

Prije sadnje potrebno je uraditi pripremu. U zavisnosti od sorte i uzgojne forme, radi se rezidba nadzemnog dijela. Sadnice koje kupujemo mogu biti sa golim korjenom, balirane sa korijenom u vreći i one u kontejnerima (saksijama).

Najlošiji izbor su sadnice golog korijena jer je on nezaštićen i brzo se isušuje. Ukoliko se ipak odlučimo za njih, najbolje je da ih kupimo direktno iz rasadnika i posadimo u toku dana. Ukoliko to nije slučaj, preporuka je da ih utrapimo tako da im je korijen prekriven zemljom ili pijeskom i na taj način zaštićen od isušivanja. Što je više izložen to je isušivanje izraženije. Dolazi do odumiranja malih korjenčića, a ukoliko ovaj tip sadnica bude dugo izložen, može doći do njegovog potpunog propadanja.

Rastvor vode, balege i ilovače

Pregledajte u kakvom stanju je korijen sadnice. On treba da je dobro razvijen. Ne smije biti smrežuran i sa suvim, odumrlim djelovima. Voćarskim makazama ga malo skratite. Na taj način ćete ga "osvježiti", odnosno odstraniti suve djelove. Prije sadnje, korijen namočiti kako bi se oporavio i aktivirao.

Za namakanje nam je potrebna velika kanta ili druga plastična posuda. Korijen treba da je uronjen u vodeni rastvor. Voda koju koristimo ne smije biti prehladna. Ako je suviše hladna, izazvala bi šok biljke. Preporuka je da temperatura vode bude što bliža temperaturi vazduha.

Kako posaditi voćke - od pripreme zemlje do zaštite sadnice

U ove svrhe upotrebljava se smjesa vode, balege i zemlje (ilovače) u odnosu 1:1:1 ili 1:1:2. Voćari u ovu osnovnu masu dodaju hraniva koja se rastvaraju u vodi i biostimulatore. Od prirodnih sredstava u rastvor možemo dodati kvasac, med, usitnjen bijeli luk, aloju, koprivu, ehinaceu i druge biljke. Sa dodavanjem ovih sredstava ne treba pretjerivati.

Namakanje korjena voćne sadnice traje najmanje četiri sata kako bi imalo pozitivne efekte. Za to vrijeme korijen se aktivira, usvaja vodu i hraniva. Na njegove žilice priljube se čestice zemlje i hranjivih materija, što poboljšava ukorjenjavanje i obezbjeđuje nam uspješnu sadnju.

Pomenuta mjera ne treba da traje duže od deset sati, maksimalno 12. Suviše dugo namakanje dovodi do gušenja korijena koji zbog nedostatka kiseonika odumire.


Tagovi

Voćne sadnice Korijen sadnice Namakanje korijena Sadnice golog korijena Rezidba Ukorjenjavanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.