Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 21.02.2021. 18:00

Robotu treba 11 sekundi da ubere jabuku - jednako kao čovjeku?

Robotska ruka pažljivo dohvaća plod jabuke ili kruške okrećući ga sve dok se peteljka ne odvoji od grane. Trenutno je prikladan samo za berbu u uzgojnom obliku slova V.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 121
  • 739
  • 0

Japanska voćarska industrija trpi zbog nedostatka radne snage i starenja postojeće. Stoga je, kako piše future farming, tamošnja nacionalna organizacija za istraživanje poljoprivrede i hrane (NARO) u suradnji sa Sveučilištem Ritsumeikan i tvrtkom Denso Corp konstruirala prototip robota ze berbu voća.

Kombinirano malo vozilo i stroj instaliran na njegovoj prikolici mogu obavljati posao potpuno autonomno. Prikolica je opremljena s dvije, nazovimo ih tako, robotske ruke koje obavljaju branje voća. Ovo se bespilotno zemljano vozilo kreće između stabala pomoću navigacije.

Bere istom brzinom kao ljudi?

Robotska ruka pažljivo dohvaća plod jabuke ili kruške okrećući ga sve dok se peteljka ne odvoji od grane. Brzina koja mu je potrebna da ga ubere je otprilike 11 sekundi, a inovatori smatraju da toliko treba i čovjeku.

Trenutno je prikladan samo za berbu u uzgojnom obliku slova V.

Plodovi se nakon berbe slažu u gajbice, a potom odlaze u sustav za skladištenje koji je postavljen na vozilo. Kada se spremnik napuni, on se zamjenjuje praznim, a robotske ruke nastavljaju brati voće. Cijeli sustav je zapravo vrlo sličan proizvodno-ambalažnom rješenju. Kada se sve gajbice napune, mogu se prevoziti dalje, do mjesta transporta.

Nadalje, ovaj projektni tim razvija optimalne oblike stabala i tehnike sadnje za koje će ovakvi sustavi biti primjenjivi, kao što je već spomenuti uzgojni oblik slova V, ali i druge prikladne za voćke poput citrusa i jabuka. Osim toga, tijekom ovog projekta je Sveučilište Ritsumeikan razvilo softver ocjenjivanja zrelosti plodova pomoću senzora.

Pogledajte kako izgleda berba pomoću ovoga robota: 


Tagovi

Robot Berba Japan Bespilotno vozilo Digitalizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !