Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobiznis
  • 09.04.2023. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Rifat Dolić: Podržati porodične biznise, sektor treba voditi agronom

Kao najstarije dijete u porodici, prisjeća se, od kako je krenuo u prvi razred osnovne škole, prestao je raditi lake poslove i prešao na teže. Smatra da poljoprivreda mora biti strateška oblast.

Foto: Selma Mujić
  • 187
  • 59
  • 0

Bosna i Hercegovina ima 2,2 miliona ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 1,6 miliona ha obradivo zemljište, a 600 hiljada ha su pašnjaci. Iako nije tradicionalno poljoprivredna zemlja, jedna je od najruralniji u Evropi. Nažalost, potencijali su nedovoljno iskorišteni te ovdašnji poljoprivredni proizvođači uspiju proizvesti tek oko 20 posto hrane, sve ostalo je uvoz. 

Diplomirani ekonomista, nekadašnji federalni i državni parlamentarac, a danas općinski vijećnik u Velikoj Kladuši, Rifat Dolić, koji je, kako kaže, od rođenja vezan za poljoprivredu, smatra da je ključna stvar u ambijentu. 

"Ova psihoza koja vlada, nažalost sve rastjera", priča nam Dolić, koji se nakon povlačenja iz aktivnog bavljenja politikom, više posvetio agraru i proizvodnji. Naime, u naselju Donja Vidovska, pokrenuo je proizvodnju cijeđenih prirodnih sokova od voća i povrća.

Proizvodnja sokova na domaćoj opremi

Vrše i uslugu hladnog presanja, cijeđenja, pasterizacije i pakovanja prirodnih sokova za potrebe građana i trećih lica od njihovog voća i povrća. Svi su 100% prirodni i bez dodataka vode, šećera i bilo kakvih drugih dodataka i aditiva.

Domaći prirodni sokovi

"Zaposleni smo supruga i ja, a sin je magistrirao poljoprivredno-prehrambenu tehnologiju i otišao u Njemačku prije dvije godine, tamo radi u svojoj profesiji, neka iskustva nam prenese, ali to su dosta veći pogoni", ističe naš sagovornik.  

Dio sirovine za preradu sami uzgajaju, također i susjedima prerađuju proizvode, po sistemu trampe – voće za ambalažu, dok za tržište voće uglavnom nabavljaju od proizvođača iz Gradiške. 

"Ne možemo sami da osiguramo standardan kvalitet voća, od čega zavisi i sama boja i kvalitet sokova. Na primjer, ovaj od jabuke pravimo od sorti green smith i pink lady, miješanjem te kisele i malo slađe jabuke, obezbjeđujemo ukusan sok", kaže Dolić istakavši da ga uglavnom plasiraju ugostiteljstvu na području Velike Kladuše. 

Godišnje znaju proizvesti i do 80.000 litara soka i to na liniji za preradu kapaciteta 100 litara na sat, u koju su sami investirali, a oprema je, dodaje, domaća iz Brčkog. 

Od hobija do biznisa

Već 10 godina se bavi i kalemljenjem autohtonog voća, prije svega oraha, kestena, smokve, ali i ostalih vrsta. Bio je to, priča nam, godinama njegov hobi, a onda se intenziviralo tokom pandemije Covida-19, i preraslo u jedan lijep biznis. 

"Uglavnom i podlogu sam radim od sijanaca. Ne mogu da kažem da je to sad neka široka proizvodnja, ali može da bude održiv biznis od kojeg jedna porodica može lijepo živjeti", naglašava Rifat. 

Hobi prerastao u pravi biznis

Kao najstarije dijete u porodici, prisjeća se, od kako je krenuo u prvi razred osnovne škole, prestao je raditi lake poslove i prešao na teže. Danas je kaže mnogo mogućnosti, ali se ne koriste. Smatra da poljoprivreda mora biti strateška oblast. 

"Posebno imamo šansu za proizvodnju zdrave hrane, porodične biznise u poljoprivredi, i tu treba ulagati, nažalost toga nema. Sve se, odvija stihijski, bez planova, ljudi koji proizvode hranu nemaju nikakve sigurnosti. A, sve je to moguće lako promijeniti, nisu to nikakvi megalomanski projekti, potrebno je samo malo volje i truda", ističe Dolić, koji uprkos iskustvima koje je stekao tokom života sebe ne bi mogao zamisliti na nekoj od funkcija u, primjerice, ministarstvu poljoprivrede. 

Na toj poziciji, poručuje, treba biti agronom, čovjek koji se razumije u poljoprivredu i proizvodnju hrane. 


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda Velika Kladuša Proizvodnja sokova Rifat Dolić BioPro Prirodni sokovi Kalemi Sadnice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić