Pretraga tekstova
Pravovremenost tretiranja puno bitnija od izbora sredstva
U južnim općinama Hercegovačko-neretvanskok kantona, u elektronskim lovkama uočen je ulov prve generacije breskvinog savijača, Cydia molesta. Ova štetočina ploda, svojom prisutnošću i intenzivnim napadima uzrokuju njegovu "crvljivost".
Najvažnije štete čine gusjenice koje buše plod hraneći se njegovim sadržajem i izgrizajući ga sve do sjemenke. Imago, leptirić s rasponom krila 12-15 mm je smeđe sive boje. Gusjenica je prvo žućkasto bijele boje, a kasnije postane mesnato ružičasta. Jaja su ovalnog oblika, mliječno bijele boje, veličine 0,2-0,3 mm, pojedinačno odložena. Kukuljica je smeđe boje, 12-14 mm
Iz Ministarstva poljoprivrede HNK preporučuju hemijsko suzbijanje insekticidima: Rotor super, Affirm, Voliam, Decis, Mospilan, Delegate 250 ili bilo kojim na tržištu dostupnim insekticidom za ovu namjenu. Napominju da je pravovremenost tretiranja puno bitnija od izbora sredstva te da pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača!
Tagovi
Breskvin saviač Cydia molesta Štetočina ploda Tretman insekticidima Tretiranje breskve Elektronske lovke
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.