Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje biodiverziteta
  • 17.03.2019. 18:00

Prednosti integrirane proizvodnje voća

Najveća prednost ovog načina poljoprivredne proizvodnje svakako je to što poštuje i primjenjuje ekološki sigurne metode koje smanjuju neželjene efekte, kao i upotrebu hemijskih preparata, a sve u cilju zaštite životne sredine.

Foto: Depositphoto/DesignPicsInc
  • 433
  • 40
  • 0

Integrirana proizvodnja u poljoprivredi je sistem uzgoja koji podrazumijeva umjerenu primjenu agrotehničkih mjera, uz poštovanje svih faktora. Cilj ovakve proizvodnje je smanjenje zagađenja zemljišta, vode i vazduha. Odnosno, očuvanje životne sredine, plodnosti zemljišta, kao i podsticaj očuvanja biodiverziteta. Jedan od značajnijih faktora svakako je ekonomska isplativost ovog načina proizvodnje.

Integralna poljoprivredna proizvodnja sadrži sve elemente tradicionalnih sistema proizvodnje, ali hemijske mjere zaštite preporučuju se nakon što se primene sve druge mjere u borbi protiv patogena i korova. Osim primjene agrotehnike u sistemu integralne proizvodnje, izuzetno su važne i biološke mjere borbe, integralna zaštita bilja i druge mjere zaštite.

Šta podrazumijeva koncept integralne proizvodnje?

Najveća prednost ovog načina poljoprivredne proizvodnje svakako je to što poštuje i primjenjuje ekološki sigurne metode koje smanjuju neželjene efekte, kao i upotrebu hemijskih preparata, a sve u cilju zaštite životne sredine, zdravlja i bezbjednosti čovjeka.

Integrirana proizvodnja voća

Faktori koji utiču na visinu i oscilacije u prinosima svakako su pojava niskih zimskih temperatura i ranih proljetnih mrazeva, štete od grada, suša, pojava površinskih voda, nagle promjene temperatura u fazama mirovanja i drugo. Povećanjem intenzivnosti proizvodnje putem upotrebe sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža smanjuju se rizici za prinose.

Intenziviranjem voćarske proizvodnje, povećali su se prinosi, ali su se javili i mnogobrojni problemi. Sve češća je upotreba hemijskih preparata, mijenja se kvalitet životne sredine, pri čemu se povećava ostatak pesticida u plodovima.

Integrirana proizvodnja poštuje evropske standarde (Foto: Depositphoto/BrianAJackson

Da bi se smanjili rizici proizvodnje i da bi se ispoštovali evropski standardi, uvedena je u praksu integrirana proizvodnja voća. U pitanju je ekonomski isplativa proizvodnja koja se zasniva na naučnim principima u proizvodnji. Na primjer, tretiranje voća vrši se samo ako brojnost štetočina pređe prag tolerancije. Zaštita se vrši prema sortama, ali nije ista za čitav voćnjak.

Razlog tome je taj što su karence duže od registrovanih, čime se smanjuje rizik, a povećava bezbjednost voća dok se količina potrebnog preparata određuje na osnovu zapremine krune.

Izbjegavajte ove greške

Ukoliko se odlučite za ovaj način proizvodnje, izbjegavajte sljedeće aktivnosti jer su u suprotnosti sa principima integrirane voćarske proizvodnje.

Podizanje zasada voća koje nije u skladu sa agroekološkim uslovima regiona, kao i neodgovarajući izbor sorti (nisu usklađene sa tipom zemljišta).

Upotreba osjetljivih sorti jer će to da stvori povoljne uslove za razvoj bolesti, štetočina i korova. Takođe, sorte moraju da budu usklađene u pogledu vremena cvjetanja i zrenja. Ovo je važno poštovati zbog karence i kako se ne bi podsticala žarišta raznih patogena i štetočina u zasadu.

Stare sorte opet popularne - u Cerniku se okupilo više od 60 zaljubljenika

Nemojte proizvoljno određivati vrijeme kada je potrebno tretirati biljke preparatima za zaštitu, ali isto tako, nemojte ni sami određivati izbor preparata. Uvažite preporuke i savjete prognozne i savjetodavne službe radi postizanja što boljih rezultata.

Koncepti inegrirane proizvodnje

Ovaj vid proizvodnje voća predstavlja savremeni instrument koji usklađuje ekonomske i ekološke ciljeve i osigurava održivu poljoprivredu. Koncept održivog razvoja u punom obimu prihvaćen je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je uveden novi pristup po kom proces proizvodnje mora biti kvalitetan i bezbjedan kako za finalni proizvod, tako i za radnike koji u njemu učestvuju, ali i za životnu sredinu u kojoj se ta proizvodnja obavlja.

Takođe, integralnim sisitemom u voćarskoj proizvodnji moguće je značajno smanjiti upotrebu pesticida, a da se pri tom značajno smanjii broj štetočina i patogena, a što sve zajedno utiče na nezagađenu životnu sredinu i povećava stabilnost agroekosisitema.


Tagovi

Integralna proizvodnja Proizvodnja voća Karenca Bezbjedna harna Zaštita životne sredine Održiva poljoprivreda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas