• Plantaža aronije
  • 03.10.2019. 10:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kuljani, Novi Grad

Podigli plantažu aronije na 35 dunuma - jedini imaju eko sertifikat

Branislav Kolundžija je u Kuljanima kod Novog Grada podigao organsku plantažu aronije, a ponosan je što je to jedina proizvodnja aronije koja ima sertifikat za organsku proizvodnju.

Foto: Ranka Vojnović
  • 687
  • 37
  • 0

Branislav Kolundžija je u selu Kuljani kod Novog Grada podigao plantažu aronije. Veliku podršku je imao od svoje porodice kada je odlučio da penzionerske dane provede u svom rodnom selu baveći se voćarskom proizvodnjom.

Posvetio se organskom uzgoju aronije

Kolundžija se prije podizanja plantaže bavio proučavanjem voćnih vrsta. Znao je da je njegovo selo idealno za voćarsku proizvodnju, ali je tražio voćnu vrstu koja se može uzgajati bez primjene pesticida.

"Riješio sam da napustim tradicionalne voćne vrste i moj izbor je bila aronija. 2015. godine sam podigao plantažu aronije na 35 dunuma. Prethodno sam odradio sve pripremne radove na parceli, nabavili smo sadnice sorte Nero, postavili sistem za navodnjavanje i održavanje zasada, ogradili parcelu. Opredjelio sam se za organsku proizvodnju aronije i moj poduhvat je privukao pažnju javnosti. Već prve godine imali smo urod aronije. Za kratko vrijeme plodovi aronije i prerađevine su pronašle put do kupaca koji su prepoznali kvalitet."

Sertifikovana proizvodnja i prerada aronije

Porodica Kolundžija gaji aroniju po principima organske proizvodnje. Ne upotrebljavaju pesticide, vještačka đubriva. Korov se kosi malčerom.

Od aronije se koriste plodovi, ali i listovi

"Ovo je jedina sertifikovana plantaža aronije na području opštine Novi Grad i šire. Sertifikovali smo našu proizvodnju kod sertifikacijeske kuće Organska kontrola iz Sarajeva. To je najbolji pokazatelj našim kupcima o kakvom kvalitetu aronije i proizvoda od aronije je riječ", kaže Kolundžija. 

Aronija je ljekovito bobičasto voće koje ne formira veliku krošnju i stoga je pogodno za uzgajanje u malim vrtovima. Dobro podnosi lošija zemljišta i veoma je otporna na nisku temperaturu. Koliko je aronija ljekovita govori podatak da je aronija nakon eksplozije u Černobilu korištena za ublažavanje posljedica zračenja.

Od ljekovite aronije koriste se plodovi koji se mogu koristiti svježi ili prerađeni i listovi za pripremu ljekovitog čaja.

Jedan dio plodova aronije čuvaju u vlastitoj hladnjači, a najviše prodaju hladno cijeđen sok od aronije.

Branislav Kolundžija hladnjaču izgradio u podrumskom prostoru

"Imam manju hladnjaču koja mi omogućava da plodove aronije čuvam duži vremenski period. Za sada naša hladnjača zadovoljava naše potrebe. Hladnjaču sam izgradio u podrumskom prostoru. Sami smo iskopali pod kako bi visina prostora zadovoljila zahtjeve o izgradnji hladnjače, postavili izolaciju. Nismo išli sa zahtjevom prema donatorskim sredstvima, jer je skupa izrada potrebne dokumentacije i projekta hladnjače. Od proizvoda imamo svježu aroniju, čaj od aronije, 100% prirodni hladno cijeđeni sok od aronije. Za svoje potrebe pravim i liker od aronije. Prethodnih godina supruga je pravila razna slatka od aronije, ali smo se ove godine posvetili soku od aronije", pojašnjava Branislav.

Sertifikat je najbolji pokazatelj kvalitete aronije

Svoje proizvode redovno izlažu na Danima pčelastva, voćarstva i našeg sela u Novom Gradu i preko FB stranice Plantaža Aronije Porodice Kolundžija

Zadovoljni kupci su naš najveći uspjeh

Branislav kaže kako, kao i svaki oblik poljoprivredne proizvodnje, uzgajanje i prerada aronije zahtijjevaju mnogo znanja i rada. "Ove godine su proljeće i početak ljeta bili kišoviti i nismo zalijevali sadnice. Međutim, to je dovelo do brzog rasta trave na plantaži što je zahtjevalo redovno košenje. Problem je bio što malčer dobro radi kada je suvo vrijeme", otkriva Branislav dodavši kako su u vrijeme berbe beračima obezbjedili prevoz i obroke.

"Sve su to različite situacije kojima se morate prilagoditi ako želite da se uspješno bavite voćarstvom. Kao i svi uzgajivači aronije, susreli smo se i sa zasićenim tržištem, ali smo uspjeli u prodaji aronije i proizvoda od aronije zahvaljujući ličnoj preporuci naših kupaca. To smatram našim najvećim uspjehom, da imamo zadovoljne kupce koji nam se uvijek vraćaju i dovedu nove potrošače.“, zaključio je Branislav Kolundžija. 


Fotoprilog


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog klimatskih promjena i naglih oscilacija temperature sve je teže uzgajati sezonsko povrće na otvorenom pa mnogi pribjegavaju upravo proizvodnji u zaštićenim prostorima. S obzirom da i naša Naila Čaušević već drugu godinu ima plastenik,... Više [+]