• Voćarstvo Kolundžija
  • 06.10.2017. 19:00

Palili vatre u voćnjaku pa sada imaju dobar urod

Porodica Kolundžija iz Velike Žuljevice kod Novog Grada se bavi voćarstvom, a od plodova iz voćnjaka pripremaju razne rakije, likere i druge proizvode.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.347
  • 115
  • 0

Voćnjak porodice Kolundžija smješten je na obroncima planine Kozare u selu Velika Žuljevica koje je 11 kilometara udaljeno od Novog Grada. Supružnici Mira i Đurađ su odlučili da se posvete uzgajanju voćarskih kultura i sada imaju oko 2 hektara pod voćnjacima.

Raznovrsna ponuda iz voćnjaka

"U našem voćnjaku imamo posađene različite voćne vrste. Odlučili smo se da posadimo jabuke, kruške, šljive, a imamo i manje zasade oraha i aronije. Svaka voćna vrsta ima svoje zahtjeve i da bi bili uspješni u ovoj proizvodnji potrebno je sve naučiti o tim vrstama. Ovo je odgovoran i težak, ali veoma lijep posao", pojašnjava Mira Đurađ.

Izborom voćnih vrsta i sorti omogućili su svakom da pronađe voćku za sebe.

U voćnjaku su posvetili pažnju izboru glavne sorte i oprašivača. U zasadu kruške koji je star 14 godina imaju dvije sorte Viljamovku i Santa mariju. Od sorti šljive posadili su staru sortu Savku, Stenli i Čačansku rodnu, a od sorti jabuke tu su Ajdared, Gala i Granny Smith.

Ove godine su uspjeli da dobrim dijelom spasu rod od mraza. "Kada smo vidjeli vremensku prognozu nije nam ništa drugo preostalo nego da se organizujemo i palimo vatre. Uspjeli smo da spasimo urod šljive. Kruška i jabuka su bile manje izložene mrazu. Što se tiče kvaliteta plodova, on je bio na nivou prethodnih godina, a zadovoljni smo i prinosom", kaže Mira.

Voćnjak za sada nema sistem za navodnjavanje, ali su kruške najbolje podnijele period visokih temperatura tokom ljeta zahvaljujući kvalitetu zemljišta i dobro razvijenom korijenu.

Najveći dio plodova iz voćnjaka prodaju direktno kupcima, jer nema organizovanog otkupa i to im je najveći problem.

Ponudu obogatili voćnim prerađevinama

Porodica Kolundžija je ponudu iz svog voćnjaka proširila. Sada u svojoj ponudi imaju razne rakije, likere, prirodno jabukovo sirće. Sve proizvode pripremaju po provjerenim recepturama kako bi dobili što kvalitetnije proizvode.

Sve su poznatiji po likerima koje pripremaju od najboljih rakija i plodova. Pored klasičnih likera od višnje i drenjaka kod njih možemo pronaći: liker od borovih iglica koji izrađuju od mladih vrhova borovih grančica i liker od zelenih plodova oraha. Oba ova likera su poznati kao izuzetno zdravi likeri.

Poznati su po rakiji travarici, ali i po rakiji sa plodom kruške u boci.

Od plodova jabuke pripremaju i prirodno jabukovo sirće. Sirće se priprema po tradicionalnoj recepturi kako bi se dobilo sirće najboljeg kvaliteta.

Foto: Ranka Vojnović


Fotoprilog


Tagovi

Đurađ Kolundžija Velika Žuljevica Voćnjak Rakije Likeri Liker sa borovim iglicama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jesen u mom sokaku :)