Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oskoruša
  • 10.11.2019. 09:00

Oskoruša kao dobar dodatak u proizvodnji voćnih sokova

Da bi mogli dobro i ravnomjerno da sazriju, obrane plodove treba poredati na daske ili stelaže i prekriti čistom slamom u debljini pet do šest centimetara. Ovako složene oskoruše za nekoliko dana počet će sa zrenjem, kada ih treba prebirati i koristiti za određene namjene.

Oskoruša kao dobar dodatak u proizvodnji voćnih sokova
Foto: Depositphotos/hraska
1.892
77
0

Pripada familiji ruža, a njen rod, Sorbus, obuhvata veliki broj vrsta različite visine i razvijenosti. Mnogima je oskoruša nepoznata i često je poistovećuju sa mušmulom ili divljom kruškom. Pretpostavlja se da potiče sa Kavkaza. Ova voćna vrsta polako izumire jer se u prirodi teško razmnožava.

Oskoruša može da se prilagodi različitim podnebljima. Dobro uspijeva i na zapuštenim i suvim zemljištima. Ona je izrazit heliofit (biljka koja živi na osunčanim mjestima), a otporna je na sušu i niske temperature. Zimi izdrži temperaturu do -30 °C. Nema posebne zahtjeve za zemljištem, ali najbolje uspijeva na dubokim i plodnim. Stablo joj je ravno i prekriveno sa tankom sivo - smeđom korom, koja je popucala i vrlo slična deblu kruške.

Krošnja oskoruše je okruglasta ili piramidalnog oblika, razgranata je, glavne grane su snažno uspravne, a sa strane na krajevima više su vodoravne. Listovi su neparni (ili pernati) i sastavljeni od 13 do 21 streličastih dlakavih listića. Pupoljci (i cvjetni i lisni), poludugi su, zašiljeni, ljepljivi, pokriveni sa nježnim dlačicama.

Plodovi se koriste tek kada su prezreli

Oskoruša cvjeta u maju ili junu. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u grupu cvjetova. Plodovi su jabukolikog ili kruškolikog oblika, debeli od dva do pet centimetara, skupljeni u buket. Oprašuju ih insekti. Dok su na drvetu blijedo - zelene boje su, a na sunčanoj strani malo su crvenkasti.

Po izgledu podsjeća na plod divlje kruške. Kada je tvrd, kiselog je i gorkog ukusa pa se koristi tek kada je dobro prezreo i tada je slatkast ili kiselkast i specifične arome. Kad dozrije u septembru ili oktobru, tada požuti i počinje postepeno da pada sa drveta.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Meso je prvo tvrdo i jako oporo, a plodovi postanu ukusni tek nakon kraćeg ili dužeg vremena umeđivanja. Da bi mogli dobro i ravnomerno da sazriju, obrane plodove treba poredati na daske ili stelaže i prekriti čistom slamom u debljini pet do šest centimetara. Ovako složene oskoruše za nekoliko dana počet će sa zrenjem, kada ih treba prebirati i koristiti za određene namjene.

Odlična u proizvodnji sokova

Ovo voće može da se razmnožava sjemenom, reznicama i kalemljenjem.

Često se njeni plodovi koriste za preradu u džemove i marmelade, a ponekad i za vina ili rakiju. Plodovi oskoruše posebno se mnogo cijene zbog velike količine tanina u proizvodnji sokova od jabuke, kruške i drugih voćnih vrsta jer njihovo prisustvo poboljšava bistrenje, kao i ukus i aromu i daje im ljepšu boju, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Sanja Čokojević, iz PSSS Knjaževac.


Tagovi

Divlja kruška Plodovi oskoruše Sanja Škojević Tvrdi plodovi Krošnja oskoruše Tanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dva Zetor traktora sa priključcima, uručeni su Opštini Istočni Stari Grad i Udruženju poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče. Riječ je o donaciji koja predstavlja prvu fazu trogodišnjeg projekta (2024.-2027.) koji se u našoj zemlji rea... Više [+]