Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zrelost masline
  • 09.10.2020. 15:45

Optimalno vrijeme za berbu masline odredite praćenjem ulja u suhoj materiji i težine ploda

Padavine su dobrodošle i maslina se u pojedinim područjima oporavlja od suše, a na šta treba obratiti pažnju?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 71
  • 7
  • 0

Maslina se u pojedinim regijama oporavlja od suše i očekuje se period stvaranja mase, prije svega naglim upijanjem vode. Svi plodovi, koji su patili od suše, brzo će upijati vodu, tako da će samo na izgled situacija biti zadovoljavajuća. Kod njih je upitno stvaranje kvalitetne suhe materije iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

Proizvođači maslina trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvaliteta koji će im pomoći pri donošenju odluke kada je optimalno vrijeme za berbu. To su: ulje u suhoj materiji i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnim ćelijama a pri tome ga i harmonizuje (u ukusima i mirisima). Mjerenja koja se redovno sprovode pokazuju da plod još uvijek značajno raste u masi i u količini ulja u suhoj materiji. Prema tome, još uvijek nije u idealnom stanju za berbu.

Očekujte naglu promjenu pigmenta 

Poteškoće će u narednom periodu dodatno stvarati i nagla promjena pigmenta, što će dodatno buniti uzgajivače, a razlog će biti iznenadna promjena temperatura koja se očekuje, sa toplog na hladnije i niže noćne temperature. Takođe, s očekivanom kišom dodatne poteškoće stvarati će i napad štetočina poput maslinine muhe, koja je već sada u trećoj, a ponegdje i u četvrtoj generaciji.

Optimalan rok berbe neće biti tako brzo, zbog navedenih stresova masline pa se preporučuje poslije prvih padavina tretiranje protiv spomenutog štetnog insekta, kako bi joj se ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje. Preporučuje se naknadno tretiranje maslinika sa zaštitnim sredstvima, kojima je karenca do 25 dana. Optimalna tehnološka berba se ne očekuje ranije nego prethodnih godina, osim za sortu Oblica, koja je imala optimalne uslove tj. koja je navodnjavana.

Kada je o njihovom uzgoju riječ, Hercegovina ima dugu tradiciju maslinarstva, ali navedena grana poljoprivrede je u 20. vijeku u ovim krajevima bila zanemarena. To se promijenilo krajem 20. i početkom 21. vijeka pa je danas teško naći okućnicu u kojoj nije zasađeno barem jedno stablo masline.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgoj masline Praćenje tehnološke zrelosti Optimalan rok berbe Suša


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Tomislav Filipović, vlasnik je tvrtke NIR analiza d.o.o

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞