Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetanje voćaka
  • 24.02.2024. 09:00

Oprezno s rezidbom, zima bi mogla da "ošine repom"

Nevjerovatno dug period toplog i uglavnom suvog vremena, izmamio je listove i cvjetove pojedinih vrsta voća. Najgore tek slijedi jer se veće zahlađenje ne očekuje još barem tri sedmice.

Foto: Bojan Kecman
  • 188
  • 31
  • 1

Ako se prognoze meteorologa obistine, u narednim danima duvaće i jak, topao južni vjetar, što će dodatno da ubrza kretanje vegetacije. Još gore je što mnogi voćari koriste tople dane za rezidbu u voćnjacima što će, takođe, da doprinese bržem radu korijenovog sistema, odnosno, početku listanja i cvjetanja.

Dunje počele da listaju

Pojedine, rane sorte, divljih trešanja, već su počele da cvjetaju, kao i pojedini cvjetovi na stablima ranijih sorti kajsija, breskvi i šljiva, najviše na sortama šljiva čačanska rana i čačanska rodna.

Što kasnije listanje i cvjetanje, prioritet je u ovom trenutku

Ako se moglo očekivati cvjetanje kajsija, trešanja i breskvi, ono što najviše iznenađuje jeste rani početak listanja pojedinih sorti dunja koje su poznate kao voćke koje kasnije počinju s vegetacijom, u odnosu na koštičave voćne vrste.

Ubrzo se očekuje i cvjetanje, što je samo još jedan pokazatelj klimatskih promjena u našem regionu koje će, po svemu sudeći, dovesti do blažih, takozvanih zelenih zima, manjka padavina i dugotrajnih suša. Do njega će sigurno da dođe na sortama koje su počele da listaju jer padavine i topli vjetar mogu da dovedu do početka cvjetanja.

Blaža rezidba i krečenje

Savjeti voćarima, kada se dogodi ovakva situacija, tj. da voće ranije uđe u novi vegetacioni ciklus, nisu brojni. Sokovi su već počeli da kolaju po biljkama i došlo je do njihovog buđenja iz kratkotrajnog zimskog sna. Preporučuje se da se sačeka sa rezidbom ili, ako do nje već mora da dođe, da se ne prave jaki rezovi, odnosno, da se vrši blaga rezidba. Velika je šansa da će zima da, narodski rečeno, "ošine repom" tako da je što kasnije listanje i cvjetanje, prioritet u ovom trenutku, a blaža rezidba može da pomogne voćarima.

Prskanje hladnom vodom moglo bi pomoći

Prskanje stabala hladnom vodom moglo bi dati rezultat, ali niko od voćara ne bi prskao stabla samo vodom. Krečenje takođe pomaže s tim što neće biti dovoljnog efekta kod koštičavih voćaka kojima je korijenov sistem uveliko počeo da radi. Ovo se najviše odnosi na trešnju, kajsiju, breskvu i šljivu, dok pupoljci na višnjama još uvijek, uglavnom miruju.

Iznenađenje je, kao što je navedeno, raniji početak listanja dunja. Što se tiče krušaka, Viljamovka i Santa Marija miruju, dok je kod Abate Fetela pup nabubrio i za desetak dana najviše, moglo bi da dođe do faze mišje uši. Jabuka je, za sada, najmirnija kada je riječ o buđenju pupoljaka. 


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Cvjetanje voćaka Listanje voćaka Krečenje Mišje uši Zelena zima Dunja Viljamovka Abate Fetel


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]