Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 09.06.2022. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor-Rama

Općina Prozor-Rama pomaže revitalizaciju voćnjaka šljive za jesenju sadnju

Podrška za podizanje nasada šljive, dodjeljivat će se poljoprivrednim proizvođačima u sadnom materijalu

Foto: JumpStory
  • 103
  • 30
  • 0

Općina Prozor – Rama raspisala je javni poziv za odabir korisnika za revitalizaciju voćnjaka šljive, na području ove lokalne zajednice, za jesenju sadnju 2022. godine. Projekat podizanja nasada će realizirati ekološko udruženje poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača "Eko plod", a korisnici mogu biti porodična poljoprivredna gazdinstva, fizičke i pravne osobe (preduzeća, zadruge i obrti) koji ostvaruju poljoprivrednu proizvodnju na području ove općine. 

Podrška za podizanje nasada šljive, dodjeljivat će se poljoprivrednim proizvođačima u sadnom materijalu, kroz osigurana finansijska sredstva općine za nabavku sadnica šljive, od 0,1-0,2 ha (maksimalno 50 komada po 0,1 ha) i osigurane agrotehničke i stručne mjere - analiza tla, organizacija stručnih predavanja, monitoring projekta. Ukupna površina koja se planira zasaditi je 20 hektara.

Rok za podnošenje zahtjeva-prijave je 1. avgust (Foto: Bojan Kecman)

Udruženje "Eko plod" će vršiti operativni dio projekta kroz:

  • zaprimanje zahtjeva-prijava od strane zainteresiranih poljoprivrednika,
  • pružanje savjetodavnih usluga,
  • praćenje realizacije projekta,
  • pomoć pri apliciranju za poticaje od drugih nivoa vlasti.

Uvjeti za učešće

Za učešće u postupku odabira po ovom javnom pozivu svi zainteresirani proizvođači trebaju ispunjavati uvjete:

  1. da je pravna osoba ili obrt valjano registriran za rad u općini Prozor – Rama, a kao dokaz treba priložiti Sudsko rješenje o registraciji/Izvod iz sudskog registra sa svim prilozima ili rješenje za rad obrta, i uvjerenje o poreskoj registraciji – ID broj ( za pravne osobe i obrte), ili
  2. da je upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata (Uvjerenje o upisu ili Pregled gospodarstva iz RPG i RK)
  3. da je porodično poljoprivredno gazdinstvo sa sjedištem u općini Prozor – Rama – dokaz: Pregled gospodarstva iz RPG i RK ili uvjerenje o prebivalištu za nositelja gospodarstva ili sl.,
  4. da ostvaruje proizvodnju na području općine Prozor-Rama – dokaz: Izvadak iz posjedovnog lista, zemljišno knjižni izvadak, ugovori o korištenju ili zakupu zemljišta, ili listu korištenja-posjedi iz RPG i RK .

Rok za podnošenje zahtjeva-prijave je 1. avgust ove godine.

Prijave i način realizacije

Zahtjev na propisanom obrascu, sa odgovarajućim prilozima dostavljaju se direktno u udruženju "Eko plod" ili se šalju preporučeno poštom na adresu: Udruženje "Eko plod", Kralja Tomislava bb, sa naznakom: Prijava na javni poziv za odabir korisnika sredstava za potporu podizanja nasada šljive, jesen 2022. Dokumentacija koja se dostavlja mora biti originalna ili ovjerena kopija.

Potreban obrazac zahtjeva za prijavu možete preuzeti ispod ovog teksta, na adresi udruženja ili elektronskim putem na web stranici Općine - www.prozor-rama.org. Sve dodatne informacije vezane za Javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom na brojeve telefona: 036/770-623 (Udruženje) ili 397-280, 771-041 (Općina).


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Šljiva Voćnjak Nasad šljive Sadnice Prozor-Rama Poticaji Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.