Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz smokve
  • 10.09.2015. 08:45

Odgođena berba turske smokve

Vjetar i kiša ove su godine uzrokovali štete u zemlji koja je broj jedan za smokvu - Turskoj. Plasman svježe smokve je ograničen slabom mogućnošću čuvanja, pa je tržišnost izrazito slaba u odnosu na drugo voće.

  • 131
  • 5
  • 0

Više od 80% svjetske proizvodnje smokve odvija se negdje na Sredozemlju. Najveći proizvođači i izvoznici su Turska, Grčka, Italija, Alžir, Maroko i Španjolska. U Europi se sade tržišni voćnjaci gustog sklopa (kalifornijski način), a plodovi se koriste za turističku, sezonsku potrošnju i sušenje.

Vjetar i kiša ove su godine uzrokovali štete u zemlji koja je broj jedan za smokvu - Turskoj. Plasman svježe smokve je ograničen slabom mogućnošću čuvanja, pa je tržišnost izrazito slaba u odnosu na drugo voće. Berba turske smokve odgođena je zbog toga za tjedan dana. Urod smokve u sezoni 2015. je procijenjen na 74,505 metričkih tona (+/- 5%). Prošle godine smokva je dala 69,731 metričkih tona.

Pucanje plodova, obilan urod

Stabla su bogato urodila, a velik udio voća na granama rezultirat će kontaktom između plodova i dovesti do štete. Jak vjetar i pljuskovi u kolovozu uzrokovali su pucanje smokava pa je 15% voća bilo oštećeno. Smokva je pretrpjela i endosepsu koja je uzrokovala unutarnje trunjenje.

Iako će se obrati velika količina smokve, količina kvalitetnih smokava pogodnih za sušenje i pakiranje je vrlo niska, posebno sada na početku sezone kada se očekuju prve pošiljke izvan zemlje. Izvoz smokava je ove godine bio 52,836 metričkih tona. Prošle je godine izvoz bio 73,945 metričkih tona. Prvi se izvoz očekuje u prvom tjednu listopada.


Tagovi

Berba Plasman Turska Vremenski uvjeti Španjolska Smokvik Sušenje smokve


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."