Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 14.03.2023. 07:30

Novi sistem uzgoja voćaka smanjuje upotrebu pesticida za 20 posto

Zaštita stabala je jednostavnija, a obojenost plodova poboljšana, što je naručito važno za jabuke Fuji i Kanzi.

Foto: Jürgen Christanell/LID
  • 258
  • 14
  • 0

Voćari moraju uvesti inovacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva, zaključak sa Dana voćarskih kultura održanima u Švicarskoj. U fokusu ovog događanja bili su novi uzgojni oblici i pomoć pri donošenju odluka za zaštitu bilja, izvještava LID. Tamošnji stručnjaci navode da će standardni vretenasti oblik stabla ustupiti mjesto tzv. voćkama s više osi jer donose niz prednosti.

Održiva inovacija

Nove tehnike uzgoja, ekološki prihvatljive metode zaštite bilja, robusne i otporne sorte doprinose održivoj proizvodnji. Jürg Hess, predsjednik Švicarske asocijacije proizvođača voća naglašava da to nije besplatno i da strategija dodane vrijednosti zahtijeva posvećenost cijele industrije.

Savremeno voćarstvo se zasniva na niskim stablima vretenastog uzgojnog oblika na kojima grane rastu više ili manje horizontalno na deblu. U Južnotirolskom  savjetodavnom odboru za voćarstvo i vinogradarstvo već šest godina podržavaju uzgoj voćaka s više osi.

Lako dostupni svi dijelovi krošnje

Ovaj model se temelji na BiBaum sistemu rezidbe, a podrazumijeva da iz jednog debla rastu dva stabla. Po izgledu je sličan špalirskom uzgoju gdje grane rastu u vis oslanjajući se na žice. To obezbjeđuje bolju osunčanost i dovodi do željene obojenosti, što je posebno važno za dvobojno voće, kao što su jabuke Fuji i Kanzi. Također, pojednostavljuje se tretman zaštite, prorjeđivanje i branje plodova, a pogodnija su za mehanizaciju.

Sistem rezidbe još nije u širokoj upotrebi. U Južnom Tirolu 97 posto voćaka ima vretenasto stablo, a samo 0,6 posto su nova stabla s više osi. Razmak u redu je znatno veći, a sadnice se sade pod blagim kutem. Deblo se veže za žicu, a uklanjaju se svi prirasti na njemu. Grane usmjerene uvis se ne sijeku. Prilikom provođenja tretmana zaštite smanjuje se upotreba sredstva za 20 posto, jer su svi dijelovi krošnje lako dostupni.

U prvih nekoliko godina ovakvi zasadi imaju manji prinos po hektaru u odnosu na vretenasta i stabla s dvije osi, jer ih je manje po jedinici površine. U toku rasta ovaj odnos se mijenja, ali nedostaju dugoročni podaci. Obim posla u prvim godinama je veći, ali se smanjuje tokom narednih.


Tagovi

Voćarstvo Rezidba voćaka Sistem uzgoja voćaka Voćarska inovacija Voćka s više osi Uzgojni oblik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Ja sam baš prava Hercegovka", kaže nam Amra Dizdarević koja posao "od jutra do sutra", ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivrednice mjeseca.