Pretraga tekstova
Zaštita stabala je jednostavnija, a obojenost plodova poboljšana, što je naručito važno za jabuke Fuji i Kanzi.
Voćari moraju uvesti inovacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva, zaključak sa Dana voćarskih kultura održanima u Švicarskoj. U fokusu ovog događanja bili su novi uzgojni oblici i pomoć pri donošenju odluka za zaštitu bilja, izvještava LID. Tamošnji stručnjaci navode da će standardni vretenasti oblik stabla ustupiti mjesto tzv. voćkama s više osi jer donose niz prednosti.
Nove tehnike uzgoja, ekološki prihvatljive metode zaštite bilja, robusne i otporne sorte doprinose održivoj proizvodnji. Jürg Hess, predsjednik Švicarske asocijacije proizvođača voća naglašava da to nije besplatno i da strategija dodane vrijednosti zahtijeva posvećenost cijele industrije.
Savremeno voćarstvo se zasniva na niskim stablima vretenastog uzgojnog oblika na kojima grane rastu više ili manje horizontalno na deblu. U Južnotirolskom savjetodavnom odboru za voćarstvo i vinogradarstvo već šest godina podržavaju uzgoj voćaka s više osi.
Ovaj model se temelji na BiBaum sistemu rezidbe, a podrazumijeva da iz jednog debla rastu dva stabla. Po izgledu je sličan špalirskom uzgoju gdje grane rastu u vis oslanjajući se na žice. To obezbjeđuje bolju osunčanost i dovodi do željene obojenosti, što je posebno važno za dvobojno voće, kao što su jabuke Fuji i Kanzi. Također, pojednostavljuje se tretman zaštite, prorjeđivanje i branje plodova, a pogodnija su za mehanizaciju.
Sistem rezidbe još nije u širokoj upotrebi. U Južnom Tirolu 97 posto voćaka ima vretenasto stablo, a samo 0,6 posto su nova stabla s više osi. Razmak u redu je znatno veći, a sadnice se sade pod blagim kutem. Deblo se veže za žicu, a uklanjaju se svi prirasti na njemu. Grane usmjerene uvis se ne sijeku. Prilikom provođenja tretmana zaštite smanjuje se upotreba sredstva za 20 posto, jer su svi dijelovi krošnje lako dostupni.
U prvih nekoliko godina ovakvi zasadi imaju manji prinos po hektaru u odnosu na vretenasta i stabla s dvije osi, jer ih je manje po jedinici površine. U toku rasta ovaj odnos se mijenja, ali nedostaju dugoročni podaci. Obim posla u prvim godinama je veći, ali se smanjuje tokom narednih.
Tagovi
Voćarstvo Rezidba voćaka Sistem uzgoja voćaka Voćarska inovacija Voćka s više osi Uzgojni oblik
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)