Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirćetna mušica
  • 13.07.2018. 09:00

Nova štetočina: Sirćetna mušica čini velike štete u voćnjacima, kako je suzbiti?

Obzirom da je ovo relativno nova štetočina većina proizvođača ne prepoznaje njegove štete na plodovima te trulež plodova pripisuju drugim štetnim organizmima, primjerice moniliji na plodu ili truleži koja nastaje zbog pucanja ploda usljed naglog akumuliranja vode u plodu.

Foto: HPŠSS
  • 352
  • 24
  • 0

U posljednjih nekoliko godina voćari bilježe štete na voćnim vrstama (trešnja, višnja, breskva, nektarina, vinova loza, kivi, jagoda, malina, smokva) uzrokovane jednim od najvažnijih invazivnih štetočina, sirćetna (octena) mušica ploda (Drosophila suzukii).

Štetočina je azijskog podrijetla, a u susjednoj Hrvatskoj pronađen je 2010. godine na području Istre i od tada se intenzivno širi. U Zadarskoj županiji potvrđena je prisutnost na trešnjama u Škabrnji, na višnjama u Vlačinama, na breskvama u Baštici, Brguljama, Posedarju, Škabrnji i okolici Zadra. Pripada rodu Drosophila kao i svima dobro poznata vinska mušica koja je sekundarni štetočina, ova mušica je primarna štetočina jer ženka nazubljenom leglicom direktno oštećuje kožicu ploda.

Trenutno nema registriranih insekticida koji bi se smijeli koristiti za njeno suzbijanje. Poljoprivredni proizvođači sa područja Zadarske županije (Suhovare, Smilčić, Prkos, Škabrnja) ove su godine imali štete na urodu trešanja i višnje maraske.

Obzirom da je ovo relativno nova štetočina većina proizvođača ne prepoznaje njegove štete na plodovima te trulež plodova pripisuju drugim štetnim organizmima, primjerice moniliji na plodu ili truleži koja nastaje zbog pucanja ploda usljed naglog akumuliranja vode u plodu.

Opis štetočine

Sirćetna mušica ploda spada u red dvokrilaca. Tijelo je dužine 2-3 mm, žuto-smeđe boje sa crvenim očima. Mužjak ima specifičnu pjegu na oba krila dok ženku karakterizira pilasta leglica. Jaja su bijele boje i ovalna oblika. Ličinka je  bijela ili prozirna dužine 6 mm, dok je kukuljica smeđa, bačvastog oblika.

Biologija i životni ciklus

Štetočina prezimi kao odrasli kukac na skrovitim mjestima. Početkom proljeća mušice postaju aktivne kod temperatura viših od 10 °C, najaktivnije su pri temperaturama zraka od 20-30 °C.  Može imati 15 generacija godišnje.

Ženke uz pomoć pilaste leglice odlažu jaja u plodove u kojima se vrlo brzo izlegu ličinke koje se kukulje unutar i izvan ploda te se iz jednog ploda može razviti veliki broj odraslih mušica.

Štete

Oštećeni plodovi na dodir postaju mekani, gube tržišnu vrijednost i dobivaju karakterističan miris sirćeta te se naknadno razvija i trulež plodova.

Štetočina je polifag i razvija se i hrani na velikom broju voćnih vrsta. U tijeku  je berba ranijih sorata breskve i nektarine kao i smokava (petrovke).  Pred nama je berba kasnijih sorti smokava zamorčica, zimica, bilica, petrovka dvorotka), breskvi i nektarina te grožđa stoga skrećemo pozornost svim proizvođačima voća na ovog opasnog štetočina.

Metode praćenja i suzbijanja

Kako je štetočina relativno nova, nema registriranih sredstava za zaštitu pa se preporučaju biotehničke mjere suzbijanja koje uključuju postavljanje lovnih posuda sa hranidbenim atraktantom radi kontrole i smanjenja njegove populacije. Lovne posude se rade od plastičnih boca na kojima se izbuše rupice promjera 5 mm, na otprilike 3 cm ispod čepa boce. U bocu se ulije jabučni ocat ili kombinacija jabučnog i vinskog sirćeta koja se pokazala najučinkovitijom, do polovice zapremine, te se po potrebi nadolijeva radi hlapljenja. Lovne posude se postavljaju na rubove nasada ili u sam nasad.

Osim opisane mjere suzbijanja važno je i mehanički odstraniti i uništiti sve zaražene plodove kako bi spriječili potpun razvoj štetočina i njegovo daljne širenje. Važno je naglasiti da se mjere suzbijanja moraju provoditi  pravovremeno, što znači  na  početaku mijenjanja boje plodova kada su plodovi najosjetljiviji na napad.

Opisane mjere suzbijanja moraju provoditi svi proizvođači voća istovremeno na nekom području kako bi se smanjila populacija štetočina, a time i štete.

Autorica: Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Sirćetna mušica Štete Voće Trešnja Višnja Štetočina

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]