Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 12.04.2024. 10:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Grkovci, Bosansko Grahovo

Nikola Janjić više u Grkovcima nego u Švajcarskoj - sa sinom Perom će proizvoditi rakiju od posavice

Nikola Janjić i njegov sin Pero, podno Dinare i Šatora, u svojim Grkovcima, nadomak Bosanskog Grahova, proizvodnjom rakije postaju motor razvoja ovog sela, prije rata poznatog po vrijednim i čestitim domaćinima.

Foto: Bojan Kecman
  • 138
  • 21
  • 0

I to je moguće u Bosni i Hercegovini, još u selu u kojem ima svega nekoliko desetina, uglavnom starijih stanovnika i u kojem još uvijek ima mnogo porušenih i nikada obnovljenih kuća. Izgleda nevjerovatno u današnjem vremenu da se neko vrati u svoj kraj, iz kojeg je izbjegao, i krene iz početka.

Posadili dva hektara šljiva

A tim putem krenuo je Nikola Janjić, koji je prije rata otišao trbuhom za kruhom u Švajcarsku. Danas, kao penzioner, često navrati u rodne Grkovce jer nema raja bez rodnog kraja.

"Ja ne mogu dugo da izdržim bez Grkovaca i skoro cijelu godinu sam ovde. Jedino što zimi sa suprugom ostanem u Švajcarskoj, u Sent Galenu. Tamo su mi i djeca, unuci. Sad ovde imam posla jer mi je sin počeo s biznisom, odnosno, proizvodićemo rakiju od naše stare šljive posavice, savke", ističe Nikola.

Upravo je njegov sin Pero idejni tvorac vizije da se u rodnom selu zasade novi šljivici. U proteklih nekoliko godina posađeno je skoro dva hektara šljiva. Što se tiče sortimenta, najviše je zastupljena savka, a ima i nešto čačanske ljepotice i čačanske rodne.

Mlade šljive 

Tu je i par duluma krušaka i dunja. U planu je sadnja još šljiva, kao i proizvodnja povrća.

"Mi planiramo da proizvodimo rakiju koja će se zvati Gradina. Osnovali smo i preduzeće s istim imenom. Prošle godine pekli smo rakiju, oko 1.000 litara je ispečeno. Bilo je nešto i naših šljiva, a i od komšija smo uzeli. Ove godine, ako Bog da, biće solidan rod i naših šljiva jer nam je uglavnom mlađe voće, mada pored kuće imamo desetak stabala od kojih očekujemo minimalno tonu roda", tvrdi Nikola.

Snašli se za radnu snagu

Janjići proizvode šljivu po organskim principima. Posjeduju svu mehanizaciju, a plan Nikole i njegovog sina jeste da Gradina postane prepoznatljiva rakija u ovom dijelu zemlje, ali i šire. U dvorištu je napravljena moderna destilerija s kazanom kapaciteta 500 litara i ostalom, najsavremenijom opremom.

Moderna destilerija je osigurana

Iako u Grkovcima i okolnim selima opštine Grahovo nema mnogo stanovnika, Janjići su uspjeli da pronađu nekoga ko će im raditi oko voća koje će tek početi dobro da rađa.


Fotoprilog


Tagovi

Nikola Janjić Pero Janjić Grkovci Bosansko Grahovo Proizvodnja rakije Kazan Destilerija Šljiva posavica Šljiva savka Rakija Gradina


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.