Pretraga tekstova
Nakon problema sa otkupom i niskom ovogodišnjom cijenom, brojni malinari našli su se u problemu i početkom ove zime.
U većini malinjaka u nižim krajevima nije došlo do opadanja listova. Što je još gore, neki pupoljci su nabubrili i procvjetali.
Razlozi su u toplom ljetu, naročito drugom dijelu, i toploj jeseni, pa se u svim malinjacima u kojima su se primjenjivali tretmani zaštitnim sredstvima, list zadržao na stabljikama.
Visoke temperature dovele su do toga da su biljke prevarene i došlo je do novog listanja malina. U narednim danima potrebno je zahlađenje jer i toplo vrijeme posljednjih dana im ne pogoduje i može samo dovesti do većih problema, odnosno, pojačanog listanja, pa i cvjetanja biljaka.
Minusi su neophodni za brže opadanje listova i prelazak malina u fazu mirovanja. Stanje je bolje u višim planinskim predjelima u kojima su minusi, pogotovo u jutarnjim časovima, bili izraženiji pa su u većini zasada listovi opali.
Trenutno se u zasadima ove voćke vrši rezidba suvišnih mladara, koji su dali rod, i vezivanje mladih stabljika na posljednju žicu. Najbolje je ostaviti od šest do osam mladara po dužnom metru kako tokom vegetacije ne bi dolazilo do nakupljanja vlage između biljaka i povoljnih uslova za jači napad biljnih bolesti.
Posljednjih godina to se pokazalo kao dobar način rada jer zbog nedostatka snijega ili vrlo malo dana sa dubokim snijegom i niskim temperaturama, nema potrebe ostavljati biljke da leže na zemlji tokom zimskih mjeseci. Isto tako, manjak dana sa izuzetno niskim temperaturama, rijetko dovodi do smrzavanja pupoljaka u gornjim zonama.
Lijepe dane trebalo bi iskoristiti i za prihranu malina stajnjakom ili organskim peletiranim stajnjakom, kao i mineralnim đubrivom, kako bi se stvorio dobar potencijal za narednu godinu. U slučaju da se to ne može obaviti, isti posao može da se uradi i u proljeće naredne godine, prije otvaranja pupoljaka.
Po hektaru je potrebno od 500 do 700 kilograma mineralnih đubriva, sa više fosfora i kalijuma. Pola se daje u jesen, druga polovina u proljeće.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Malina Opadanje listova Rezidba malina Vezivanje malina Peletirani stajnjak
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi