Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuka
  • 25.05.2022. 09:00

Napad na plodove: Larvi ose jabuka pogoduje toplo vrijeme - pomaže neem ulje?

Toplo vrijeme pogoduje razvoju ove štetočine koja, iako ima jednu generaciju godišnje, može da napravi veliku štetu na stablima jabuka.

Foto: Bojan Kecman
  • 84
  • 38
  • 0

Osa jabuke (Hoplocampa testudinea), uz savijača, je najveća je štetočina jabuke. Neuobičajeno visoke temperature u maju dovele su do brzog piljenja larvi. Iako ima jednu generaciju godišnje može napraviti veliku štetu na stablima jabuka.

Larva napada više plodova

Odrasla jedinka je crno-narandžaste boje. Počinje s letom u aprilu i polaže do 25 jaja pri dnu čašičnih listića. Nakon dvije sedmice pojavljuju se larve, što je obično početkom maja. Žućkasto - bijele su boje i prvo počinju da se hrane na pokožici ploda ostavljajući brazdu, a zatim prelaze dublje u unutrašnjost ploda. Na kraju na površini ostane plutasta tvorevina.

Jedna larva može da napadne više plodova

Larve u unutrašnjost sišu sokove plodića koji opadaju, a na njima se vidi rupica, iz koje je izašla larva. Jedna larva može da napadne više plodova. U unutrašnjosti ploda nalazi se izmet gusjenice, slično kao kod šteta koje načini savijač. Sušan period i visoke temperature idealni su za napad na male plodove jabuka, a do najjačeg napada dolazi, do mjesec dana nakon cvjetanja.

Paziti na bujnost krošnje i let pčela

Sredstva koja se koriste u zaštiti stabala od štetnih insekata, nakon cvjetanja, dovoljna su da spriječe napad ose. S obzirom na to da su jaja prozirna, nemaju zaštitu od aktivnih materija insekticida.  Da li će imati potpuni efekat zavisi i od prskalice, odnosno, koliko će dobro tečnost pokvasiti jaja koja su u dnu čašičnih listića.

Ako je odrađena jaka rezidba može da se desi da već u rano proljeće, u unutrašnjosti krošnje, imamo gust sklop grana što otežava pristup aktivnoj materiji insekticida.

Aktivne materije na bazi acetamiprida mogu dobro odraditi posao

Naravno da se prilikom odabira sredstva mora voditi računa i o pčelama koje znaju da posjete cvjetove i u fazi precvjetavanja. Aktivne materije na bazi acetamiprida, hlorantraniliprola itd. mogu sasvim dobro odraditi zadatak. Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na sve manji broj insekticida koji se mogu koristiti u zaštiti voćaka, pa i jabuka, s obzirom da su neonikotinoidi, uglavnom, zabranjeni.

Pomaže i neem ulje

Imajući u vidu da štetočina prezimljava u obliku larve, u kokonu, u zemlji na dubini od pet do 25 centimetara, efikasna mjera može da bude frezanje zemlje oko stabala u martu mjesecu, kao i postavljanje bijelih lovnih klopki da bi se vidjelo koliko jak je napad ose.

Neem ulje i ostali repelenti kao što su bijeli luk, čili i ljuta paprika, biber, mogu da budu efikasni ako se primijene u fazi opadanja cvjetnih latica, kao i nešto ranije prije početka cvjetanja da bi se jedinke odvratile od polaganja jaja.


Fotoprilog


Tagovi

Osa jabuka Hoplocampa testudinea Neonikotinoidi Neem ulje Zaštita pčela Acetamiprid Hlorantraniliprol


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

IMA LI VISOKO PIRAMIDE ILI NE? Danas sam napravila mali izlet u Arheološki park Ravne.Nekada je to bilo obližnje izletište na koje su rado išli Visočani.Po kategorizaciji parkova je to bila park-šuma i bila u programu održavanja kao i grads... Više [+]