Pretraga tekstova
Prepučuje se rezidba starih, bolesnih i oštećenih izdanaka, njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje.
Nakon završene berbe kupina, zasadi ulaze u početnu fazu starenja i početka mirovanja. U ovom periodu, proizvođačima se preporučuje rezidba starih, bolesnih i oštećenih izdanaka, njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje.
"Jednogodišnje izdanke bi trebalo prorijediti. Ova mjera doprinosi boljem razvoju izdanaka, formiranju rodnih pupoljaka i pripremi zasada za zimski period", navode iz Prognozno-izvještajne službe zaštite bilja.
Kako dodaju, smanjuje se rizik prenošenja bolesti i štetnih organizama na nove izdanke. S obzirom na to da u proizvodnji trenutno vladaju visoke temperature, mjera navodnjavanja je važna za razvoj mladih izdanaka.
Po obavljanju agrotehničkih mjera, preporučuje se sprovođenje hemijskih, u cilju zaštite ovog voća od patogena i štetočina.
U cilju zaštite kupine od simptoma kestenjaste pjegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata), žute hrđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) te purpurne pjegavosti izdanaka kupine (Septocyta ruborum), preporučuje se primjena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije:
Proizvodnja sadnica kupine može se postići ožiljavanjem vrhova
Takođe, ako se u zasadu uoče simptomi od napada grinja - eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracillis) i običnog paučinara (Tetranychus urticae), preporučuje se primjena nekog od registrovanih akaricida na bazi aktivne materije abamektin 0,075-0,01% ili abamektin 0,5-0,75 l/ha, uz dodatak okvašivača.
Zbog visokih dnevnih temperatura, preporuka je da se hemijske mjere sprovedu u večernjim satima ili rano ujutru.
Tagovi
Uzgoj kupine Njega kupine Zasad kupine Kupina nakon berbe Hemijske mjere Agrotehničke mjere Pjegavost izdanaka Žuta hrđa Purpurna pjegavost
Autorica
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.