Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće voće
  • 25.07.2020. 12:00

Na austrijskom tržištu velika potražnja za voćem iz Bosne i Hercegovine

Obilne kiše i padavine dovele su do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na potražnju, ali i na cijenu, kaže direktor najvećeg uvoznika voća Inter-Fruit e.U.

Foto: Jumpstory
  • 153
  • 35
  • 0

Prodaja šljiva iz regije širom Evrope u punom je jeku već dvije nedjelje. "Počeli smo sa makedonskim, a sada nabavljamo one iz susjedne Srbije te širom Bosne i Hercegovine. Do kraja mjeseca nuditi ćemo najviše sortu Čačansku ljepoticu, a u avgustu pa nadalje na tržištu će biti i Stanley“, kaže Mirsad Sabanović, direktor Inter-Fruit e.U, najvećeg uvoznika voća u cijelom svijetu čiju robu možete pronaći u trgovačkim lancima Austrije i Njemačke. 

Ističe i kako su obilne kiše i padavine dovele do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na njihovu cijenu. 

"Veliki je broj kupaca, ali raspoloživost nije dovoljna kako bi pokrila ukupnu potražnju. U posljednjih par godina na početku same sezone, kilogram šljiva kretao se oko 11,7 KM, a ove godine započeli smo s oko 18,7 KM, a sada ih prodajemo za nekih 15,5 KM. Nikad nisam doživio takve ekstreme sa cijenama unazad 20 godina“, priznaje Sabanović.

Stanley je šljiva za sve namjene

I na njemačkom i austrijskom tržištu Stanley je najpopularnija sorta jer je lagana za transport, a kvalitet joj je takođe nešto bolji od ranijih sorti. "Generalno njemačko tržište uvijek zahtijeva nešto tvrđu sortu sa stupnjem zrelosti od 75-80%. U Austriji sa druge strane, zelenija roba nije popularna i preferiraju zrelost od oko 90%“, pojašnjava za Fresh Plazu.

Borovnice i lubenice takođe popularne 

Iako su šljive po količini daleko glavni proizvod Inter-Fruit e.U., drugo se voće iz regije takođe uvozi i plasirana na već dva spomenuta tržišta. "Trenutno trgujemo borovnicama iz Bosne, Hrvatske i Srbije, a za razliku od šljiva, postoji obilna ponuda onih kultiviranih. Dugoročno gledano, na austrijskom tržištu sve je veća potražnja", ističe Sabanović.

Takođe, sada su im glavno voće i lubenice iz Makedonije težine oko 4 - 6 kilograma koje su nešto više tražene u Austriji u odnosu na Njemačku.


Tagovi

Tražnja šljive Inter-Fruit e.U Cijena Prinosi Padavine Tražnja lubenice Tražnja borovnice Austrija Njemačka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁