Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja aronije
  • 06.10.2019. 11:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Muminovići uspješno spojili uzgoj aronije i fudbal

Muminovići su prije 6 godina zasnovali zasad aronije iako su o njenoj proizvodnji malo znali. Nisu se pokajali. Sada su njihovi proizvodi od aronije pod imenom Aronija Muminović traženi i cijenjeni upravo zbog kvaliteta.

Foto: Arhiva Miralema Muminovića
  • 1.153
  • 705
  • 0

Miralem Muminović je profesor sociologije i vjeronauke, igrom slučaja našao se u obje profesije, a svojom voljom izabrao je da bude i proizvođač aronije. Zaljubljenik je u sport i na tom polju sarađuje sa određenim portalima pišući o fudbalu.

Ovaj svestrani mladi čovjek primjer je da se može živjeti i raditi na našem prostoru.

Kako je sve počelo?

Čuveni rasadničar ih upoznao sa aronijom

Roditelji su mu penzioneri i odavno posjeduju parcelu od 6 duluma na kojoj su ranije proizvodili nešto ozbiljnije jagodu, nadomak Brčkog u prigradskom naselju Brka. Osim jagode i dalje proizvode povrće, prvenstveno za svoje potrebe, a za višak su uvijek nalazili tržište. Uvidjevši i sami da je jagoda zahtijevna kao kultura – zahtijeva posebna đubriva, česta tretiranja sredstvima za zaštitu bilja i svemu tome kad se doda da jagoda nema sigurnu cijenu, nema organizovan otkup, ima nesigurno tržiste, odustali su od ove složene proizvodnje.

Upoznavši se, prije 6 godina, sa čuvenim rasadničarem voća u okolini Orašja, Huseinom Hadžipašićem, Muminovići počinju razmišljati o sadnji aronije. U to vrijeme aroniju je malo ko proizvodio. Miralem počinje istraživanje o ovoj voćnoj kulturi na internetu upoznavši se sa mišljenjem proizvođača iz regije. Doznavši karkteristike same voćke i za njeno ljekovito svojstvo, Muminovići se odlučuju na sadnju aronije. Prve informacije o samoj voćnoj kulturi te i njenoj proizvodnji dobijaju od Huseina kod koga su nabavili sadni materijal.

Fudbalska ekipa Aronija Muminović

Od aronije uglavnom prave sok

Dakle, prije 6 godina, na površini od 2 duluma zasadili su 500 sadnica aronije u razmaku 1,2 x 3,5 m. Unazad par godina zasadili su i 100 sadnica sibirske borovnice takođe sadni materijal Huseina Hadžipašić . Aroniju eksplatišu već dugo i ugalvnom  na tržište ide prerađena u sok, nešto malo u svježem stanju ili kao džem. Godišnje proizvedu oko 1200 litara soka. Prate sve sajmove u okruženju i na taj način promovišu i prodaju svoje proizvode od aronije, a njihov kvalitet prepoznatljiv je pod imenom Aronija Muminović.

"Od samog početka proizvodnju smo zasnovali na 2 duluma i za sad ne namjeravamo da je širimo jer roditelji, supruga i ja uspijemo odraditi sve poslove. Svako dalje širenje značilo bi veća ulaganja i više radne snage. Osim toga, javio bi se problem oko plasmana, za sad sve što proizvedemo uspijemo i da prodamo. Možda ćemo u budućnosti da se širimo. Što se tiče budoćnosti, naši planovi su nabavka opreme za cjeđenje i pravljenje soka jer nam tu radnju sada uslužno vrši druga firma. Pratimo sve Javne pozive u agraru i nadamo se da ćemo kroz neke projekte  putem donatora uspjeti naći bar dio sredstava koja su nam potrebna za ovu namjenu", ističe Miralem.

Kako smo na samom početku naveli da je Miralem ljubitelj sporta, Aronija Muminović ima svoju fudbalsku, juniorsku ekipu koja ga promoviše. Zaista, domišljat način da se spoji ugodno sa korisnim.

 


Fotoprilog


Tagovi

Aronija Muminović Uzgoj aronije Sok od aronije Fudbalska ekipa


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]