Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mrežice
  • 08.12.2020. 16:20

Mrežica oko sadnica voća - najsigurniji način borbe protiv glodara

Mladi poljoprivredni proizvođač Radovan Stakić, poučen iskustvom iz ranijih godina odmah nakon sadnje cijeli voćnjak ogradio je pletenom mrežom, ali je nedavno i oko svake sadnice postavio mrežicu.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 1.732
  • 198
  • 0

Nakon proljetne ili jesenje sadnje voća, jedna od mjera koja se obavezno mora odraditi u ovom periodu po savjetima struke je postavljanje mrežice oko sadnica, naročito na područjima gdje su u većoj brojnosti prisutni zečevi, glodari i divljač. Najbolje trajno rješenje za ovaj problem je ograđivanje čitavog voćnjaka mrežom, protiv šteta koje mogu pričiniti životinje, ali i nesavjesni ljudi.

Zaštita voćaka od divljači i glodara - ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

Ovaj vid zaštite je najskuplji pa se neki poljoprivrednici odlučuju za alternativne načine, kao što su postavljanje mrežica oko stabla, korištenje različitih repelenata ili biološko suzbijanje.

Tokom kasne jeseni i zime, naročito kada padne snijeg, zečevi i miševi uslijed nedostatka hrane nanose velike štete mladim voćkama. Glođu koru i pri tom prekidaju sprovodne sudove biljnog tkiva praveći velika oštećenja biljkama.

Najveće štete su ukoliko se mlado stablo prstenasto ošteti u prizemnom dijelu, tada ono "pati" i zaostaje u porastu za drugim, neoštećenim biljkama. U proljeće kada se steknu povoljni uslovi za razvoj biljnih bolesti, mogu se javiti i zemljišni patogeni koji povećavaju štete.

Efekat ovakvih oštećenja ispoljava se tokom vegetacije u vidu slabljenja biljaka, zaostajanja u porastu pa čak i sušenja, a od voćnih vrsta najviše strada jabučasto, zatim koštičavo voće dok vinova loza nije podložna štetama jer sama kora sadrži tanine koji joj daju gorčinu, što odbija životinje.

Dupla zaštita zbog ranijeg iskustva

Mladi poljoprivredni proizvođač Radovan Stakić nastavio je porodičnu tradiciju uzgajanja voća. Ovog proljeća je posadio još dva hektara jabuka. Stakići posjeduju ukupno 26 hektara pod voćem i sve površine su u intenzivnoj proizvodnji. Voćari imaju puno problema sa ovakvim štetama pa je on poučen iskustvom iz ranijih godina odmah nakon sadnje cijeli voćnjak ogradio pletenom mrežom, ali je nedavno postavio i oko svake sadnice.

Pored toga što je voćnjak ograđen, svaka sadnica je zaštićena mrežicom

"Razlog zašto postavljamo duplu zaštitu je taj što se dešava da zečevi iskopaju zemlju i provuku se ispod zaštitne ograde oko zasada i oštete nam mlada stabla. Prošle godine, u toku kasne jeseni, posadili smo manju površinu trešnjama, međutim nismo stigli da postavimo mrežice oko stabla i baš to se desilo, zečevi su se provukli ispod ograde i oštetili sve sadnice", objašnjava on.

Jedna rolna fasadne mrežice dovoljna je za 600 sadnica

Takve sadnice su na proljeće morali povaditi i posaditi nove na istom mjestu, što im je dupliralo troškove. Prema dosadašnjem njegovom i iskustvu oca i dede, ovo je najjednostavnije i najsigurnije rješenje. Nije pokušavao premazivati i prskati stabla raznim repelentima jer, kako navodi, taj postupak mora se ponoviti do kraja zime, a njihov efekat nekada može i da izostane.

"Na ova dva hektara su četiri radnice odradile sav posao za dva dana, s tim da sam ja mrežice prethodno pripremio. Proces rada je takav da dvije radnice idu uz svaki red. Jedna nosi mrežice i pridržava, a druga heftalicom spaja oba kraja oko stabla."

Radovan Stakić: "Na dva hektara četiri radnice odradile su sav posao za dva dana"

Mrežice koje koristi su obične, fasadne. Kupljena rolna je dimenzije 50x1 metar pa je prije postavljanja potrebno da se izmjere i isjeku na 50 centimetara visine i 16,5 centimetara širine. Otprilike, jedna rolna fasadne mrežice dovoljna je da se zaštiti 600 sadnica.

S obzirom na to da postavljanje mrežice oko stabla, u odnosu na druga ulaganja pri podizanju zasada, uopšte nije skupo, Stakići ovaj vid borbe protiv zečeva i glodara vide kao najsigurniji i primjenjivaće ga prilikom podizanja svakog novog jer u suprotnom štete mogu biti mnogo veće.


Tagovi

Mrežice za sadnice Zaštita od glodara Ograđivanje voćnjaka Mlade sadnice


Autor

Dimitrije Jovanović

Više [+]

Student master studija u poljoprivredi. U poljoprivredi se vodi načelom da uspješna proizvodnja zavisi kako od teorijskog znanja tako i od dobre poljoprivredne prakse.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !