Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višegrad i Rudo
  • 30.04.2022. 16:30

Mraz prošarao voćnjake, "nešto čudno" se desilo s jabukom

Mraz koji je proteklih dana malo zakasnio štetu je nanio voćnjacima u pojedinim područjima višegradske i ruđanske opštine.

Foto: Marijana Simanić
  • 375
  • 29
  • 0

Mraz koji je proteklih dana malo zakasnio štetu nanio je voćnjacima u pojedinim područjima višegradske i ruđanske opštine. Voćar Milivoje Vajić iz sela Jelića kod Rudog kaže kako se nešto čudno desilo sa zasadima jabuka.

"Kao i svake godine orezivali smo jabuke i tom prilikom smo vidjeli da je bilo dosta rodnih pupoljaka. Njih smo, kako i treba, ostavili, a ostale nerodne grane otklonili. Čudo se dogodilo ovih dana kad sam obilazio voćanjak od 1.000 stabala jabuke  i kad sam vidio da ni na jednoj grani nema rodnih pupoljaka i nema ni jednog cvijeta”, priča Vajić.

Mraz uništio rodne pupoljke

On pretpostavlja da je mraz na temperaturi koji koja se spustila pet stepeni ispod nule, a možda i više, učinio svoje i da je uništio rodne pupoljke što se rijetko dešava. Njegov voćnjak se nalazi uz samu rijeku Lim, pa je moguće da je tu mraz bio jači nego na većoj nadmorskoj visini.

"Zasade šljiva nije oštetio mraz niti je učinio štetu na mojoj plantaži krušaka koje ovih dana obilato cvjetaju", kaže nam Vajić.

Prošlo vrijeme mraza

Muamer Sofović u rodnom selu Kaošticama kod Višegrada ima plantažni voćnjak od 5.000 jabuka, krušaka i šljiva. Rodni pupoljci i cvjetovi na voćkama uopšte nisu oštećeni iako je bilo mraza.

"Izgleda da je bio nigdje oko nule iako nisam mjerio. Sad su mi voćke u punom cvatu i ljepota ih je pogledati",  kaže Sofović, dodavši kako je vrijeme mraza sigurno prošlo i da su voćke bezbjedne od njega. Sada treba pristupiti ostalim agrotehničkim mjerama kao što je prskanje kad dvije trćine behara na stablima otpadne.

Riječ agronoma

U  selima na desnoj obali rijeke Rzava u višegradskoj opštini cvijeta ovih dana šljiva požegača. Primijećeno je kako i ovdje nema ni jednog cvijeta na stablima jabuka svih vrsta koje su prošle godine obilato rodile. Moguće je, kažu mještani, da je i mraz spržio rodne pupoljke.

Agronom Dragiša Simić iz sela Haluga kod Višegrada konstatuje kako je cvijet kod 80 odsto stabala kajsija uništen i požutio tako da će štete biti velike.

Voćnjaci bez sistema za zagrijavanje i zaštitu od mraza

"U kasnim mrazevima jedino nije stradala šljiva dženarika, koja rano cvijeta. Sve vrste šljiva koje je proizveo Institut za voćarstvo iz Čačka kasnije cvjetaju kao i stenlejka tako da ih mraz nije uhvatio. Šljiva može da podnese i do minus pet stepeni, posebno stare požegače", objašnjava Simić.

Podsjeća da u opštinama Višegrad i Rudo nijedan voćar, od njih petnaestak, koji se organizovano bave proizvodnjom voća i imaju plantažne voćnjake nema sistem za zagrijavanje i zaštitu od mraza: "Bilo je pokušaja paljenja automobilskih guma i pilotine u voćnjacima, ali s obzirom da su u ovim krajevima velika strujanja vazduha to ne daje neke značajne rezultate."

Poznati po dobroj šljivi

Višegradski kraj je do početka devedesetih godina prošlog vijeka, posebno Župa, bio poznat po proizvodnji šljive požegače koju su zadruge stotinama tona isporučivale pretežno na sarajevsko tržište, a bilo je organizovano i pečenje rakije "Župljanke".

Požegača je danas u izumiranju, napadnuta od bolesti šarke i svoje mjesto ustupa stenlejkama i čačankama. U ruđanskom kraju se održala šljiva "mikavička" koja skoro svake godine rodi, otporna je kao dženarika na mraz i pogodna za proizvodnju kvalitetne rakije. Ona se ne koristi za jelo, jer joj je meso priljubljeno uz košticu, niti za pravljenje džemova i pekmeza.

 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Milivoje Vajić Rudo i Višegrad Voćarstvo Mraz Voćnjaci Muamer Sofović Agronom Višegrad Rakija Šljiva


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.