Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnika
  • 22.02.2022. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Mirko po Evropi vozi kamion, a u Laktašima podigao zasad lješnika za penzionerske dane

Nije lako uzgajati lješnik i to znaju svi koji se bave ovim poslom. Mirko u svom zasadu ima nekoliko sorti od Tonde đentile, Istarskog dugog do Halskog džina

Foto: Bojan Kecman
  • 1.224
  • 287
  • 0

U Petoševcima kod Laktaša Mirko Momić je podigao zasad lješnika u kojem namjerava provesti penzionerske dane kada se vrati iz Češke gdje trenutno radi za firmu koja se bavi prevozom raznih roba. Iako nije imao skoro nikakvu pomoć struke uspješno je podigao zasad u koji često navraća.

"Svi poslovi koje sam u životu radio nisu bili laki. Tako je i sa trenutnim. Vozim kamion po evropskim zemljama ali, svako malo, dođem kući", kaže Momić, dodavši kako je navikao na svoj zasadi zavolio stable.

Nije lako uzgajati lješnik i to znaju svi koji se bave ovim poslom. Istina, treba pokupiti grane nakon rezidbe, skloniti opalo lišće, šest duluma za Mirka nije malo.

"Najljepše je kada bereš plodove svog rada. Lijepo se osjećam, zadovoljan sam kako za sada ide", ističe Mirko.

Krenula i prodaja

U zasadu ima nekoliko sorti lješnika, od Tonde đentile, Istarskog dugog, Halskog džina. Ukupno je 400 sadnica, što je gusta sadnja jer toliko sadnica se sadi po jednom hektaru. Sadnice su posađene 2016. i 2017. godine i počele su s plodonošenjem.

Sin i zet pomažu Momiću na imanju

Iako je 2021. godina bila izuzetno sušna uspjeli su da sačuvaju sadnice od sušenja. U prošloj godini rod je bio oko 300 kilograma, od čega su Mirko, njegov sin Rade i zet Vlado, koji mu pomažu u poslovima na imanju, dobili oko 150 kilograma očišćenog lješnika. Što se tiče prodaje, nema briga i problema.

"Većinu smo prodali, ostalo je još nešto kilograma koje prodajemo postepeno, najviše slastičarnama. Iako je lješnik bio sitan dobili smo pohvale od jednog otkupljivača da je izuzetnog kvaliteta što nas raduje i daje nam snagu da nastavimo dalje", kaže Mirskov sin, Rade.

Rezidba oduzima vrijeme

Momići su instalirali i sistem za navodnjavanje. Prednost je što vodu obezbjeđuju iz bunara koji je na dubini od 10 metara. Ako i ova godina bude sušna, nadaju se da neće imati većih problema za uzgoj. Naime, kada su temperature iznad 40 stepeni, iako lješnik ima dubok korijen i dobro podnosi sušne periode, biljka vegetira, tj. miruje, ne usvaja lako vodu zbog čega dolazi do toga da je plod sitniji.

Noževima kosi izdanke koje rastu oko grma

"Putujući po Evropi vidim i saznam mnoge stvari. Tako sam kupio i noževe koji kose izdanke koje rastu oko grma. Platio sam ga jeftino, a dosta mi pomaže kad kosim, odnosno, pogodan je da se montira na trimer", dodaje Mirko.

Nije pogodan za izdanke koji rastu unutar grma. Oni se režu malim makazama i to je posao koji oduzima mnogo vremena, a za oblikovanje grmolikog lješnika, angažuje stručnjake.

Očekuju veći prinos

Osim rezidbe oko lješnika se mora kositi trava nekoliko puta godišnje, a potrebno je obaviti i nekoliko tretmana protiv bolesti i štetočina. Za sada, stabla su zdrava i nema većih problema u zaštiti. Ova godina poranila je što se tiče vegetacije, ranije su se aktivirali i ženski cvjetovi koji nose rod.

Zasad je u petoj i šestoj godini starosti i, ako ne bude niskih temperatura do i tokom cvjetanja ili previsokih u ljetnjem periodu, Momići očekuju barem tri puta veći prinos.


Fotoprilog


Tagovi

Mirko Momić Rade Momić Petoševci Uzgoj lješnika Navodnjavanje lješnika


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.