Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 10.06.2023. 10:30

Milan Kočić se sprema za drugug berbu "plavog blaga" - mnogo rada do uspjeha

U Romanovcima, na početku obronaka Kozare, smješten je zasad jednog od najvećih uzgajivača borovnice u Republici Srpskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.

Foto: Bojan Kecman
  • 534
  • 146
  • 0

Rad, trud i disciplina - moto je Milana Kočića koji je sa porodicom, pred penzionisanje, odlučio da u svojim Romanovcima, podigne plantažu borovnica površine jedan i po hektar. Ovaj zaista veliki poduhvat vrijedan je divljenja jer od njega koristi može da ima, ne samo ovaj domaćin, već i njegovo selo koje je poznato po poljoprivredi.

"Ove godine slijedi nam druga velika berba borovnica. Trebalo bi da krene naredne sedmice i očekujem sa ovih svojih 15 duluma oko 12 tona borovnice. Prošle godine imao sam prinos od sedam tona. Zadovoljan sam jer je to dobar rod imajući u vidu da je zasad star četiri godine", kaže Milan.

Čekaju ponude

Berba ipak neće mnogo kasniti u odnosu na prethodnu godinu iako je teška godina, sa malo sunčanih časova, s dosta padavina i vlage. Pitanje je samo koliko će dugo da traje jer je prošle godine berba završena oko 25. jula.

Berba neće mnogo kasniti u odnosu na prethodnu godinu

"Još se ne zna kolika će da bude otkupna cijena borovnica. Čekamo ponude. Prošle godine kretala se, u zavisnosti od proizvođača, od 10, 12, pa sve do 16 maraka, mada je bilo i krajnje neprimjerenih cijena jer su neki prodavali borovnicu i po osam maraka po kilogramu, što je stvarno niska cijena. U tom slučaju proizvođača nigdje nema, odnosno, samo je u gubitku", tvrdi Kočić.

Njegovu borovnicu mnogi u selu, a i okolnim gradovima, imali su priliku da probaju prošle godine. Svi su oduševljeni kvalitetom i nema sumnje da će tako biti i ove godine imajući u vidu da Milan preduzima sve mjere koje su neophodne da plodovi budu zdravi i bezbjedni za ishranu.

Geotekstilom protiv korova

Najviše problema, kao i svim uzgajivačima, predstavljaju korovi, ali se i s njima uspješno bori upotrebom geotekstila. Kočić je jedan od petnaestak novih uzgajivača borovnica iz opština u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske koji se, prije nekoliko godina, odlučio na proizvodnju ovog voća koje je među najzdravijim i najpopularnijim vrstama.

Postavljen je i sistem za navodnjavanje

Inače, na svom imanju uzgaja sorte Duke, Bluecrop i Patriot. Zasad borovnica prekriven je protivgradnom mrežom, postavljen je sistem za navodnjavanje. U radu mu najviše pomaže kćerka Milana, koja je po struci master zaštite bilja.

Koristio je i koristiće podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koja su mu bila od velike pomoći prilikom podizanja zasada.


Fotoprilog


Tagovi

Milan Kočić Milana Kočić Uzgoj borovnica Romanovci Geotekstil Duke Bluecrop Patriot Protivgradna mreža


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.