Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 05.08.2023. 15:00

Manje jabuka i kruška ove godine otvara vrata višim cijenama?

Podaci su objavljeni na kongresu Prognosfruit pokazuju da će prinosi ovog voća biti smanjeni. Za koliko?

Foto: Depositphoto/hansgwprinsen
  • 103
  • 81
  • 0

Berba jabuka i krušaka će ove godine biti niža. Procjenjuje se da će proizvodnja jabuka u Evropskoj uniji biti 11,4 miliona tona, a krušaka 1,7 miliona tona, izvještava Nieuweoogst. U odnosu na 2022. to znači tri posto manje jabuka i 13 posto manje krušaka.

Podaci su objavljeni na kongresu Prognosfruit u Trentinu u Italiji. Holandska organizacija voćara (NFO) izvještava da je berba jabuka u EU niža od prosjeka u posljednjih deset godina, a krušaka je druga najmanja u protekloj deceniji.

Zlatni Delišes ima veći urod

Razgovaralo se o proizvodnji po sorti i zemlji. Procijenjena proizvodnja Elstar jabuka u EU je 269.000 tona, što je 21 posto manje nego prošle godine, uglavnom zbog nižih procjena u Njemačkoj i Holandiji. Količina Jonagolda u EU procjenjuje se na 961.000 tona.

U odnosu na prošlu godinu to je devet posto manje kada je proizvodnja iznosila 1,1 milion tona. Proizvodnja je u prosjeku posljednjih deset godina. U okviru grupe Jonagold, Red Jonaprince ima udio od 47 posto.

Berba Boskopa procjenjuje se na 74.000 tona, 16 posto manje nego lani. Zlatni Delišes ima procijenjenu proizvodnju od 2,2 miliona tona, berba ove sorte jabuka procjenjuje se na 12 posto više.

Drastično smanjen urod krušaka u Italiji

Proizvodnja Konferans krušaka u EU procjenjuje se na 928.000 tona, što je više za osam posto. Za to su zaslužne Belgija, Španija i Poljska. Manja je proizvodnja u Italiji i Holandiji.

Sa 50.000 tona, Doyenné du Comice će isporučivati 17 posto manje nego 2022. Proizvodnja Abate Fetela u Italiji vjerovatno neće premašiti 53.000 tona. U ovoj zemlji loši vremenski uslovi su razlog što prinos iznosi 187.000 tona. To je 63 posto manje nego prošle godine.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kruška Prognosfruit Prinos jabuke Prinos kruške Zlatni delišes


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.