AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Malinari spremni ulaze u novu sezonu

Malinari spremni ulaze u novu sezonu

Uzgoj maline

Malinari spremni ulaze u novu sezonu

Datum: 22.03.2016. 10:30 |

2

Kategorija:

Voćarstvo

Da bi poljoprivredni proizvođači, tačnije malinari i uzgajivači bobičastog i jagodičastog voća spremni i informisani ušli u novu poljoprivrednu sezonu pobrinula se vodeća kompanija iz ove oblasti Frutti Funghi u suradnji sa Institutom za voćarstvo PPF-a Sarajevo ispred kojeg se poljoprivrednicima obratio renomirani stručnjak iz ove oblasti mr. Adnan Maličević.

Početak poljoprivredne sezone poljoprivrednike je iz zimske pauze izveo na polja kako bi započeli sa radovima na imanjima i oranicama. Jako je važno pravilno pripremiti zemljište i na vrijeme obaviti agromeliorativne zahvate prije početka sjetve.

Educirani proizvođači bobičastog voća

Zimski period je bilo pravo vrijeme da poljoprivrednici nakratko sjednu u klupe i edukuju se kada je u pitanju određena poljoprivredna proizvodnja. Kako mnogi ističu, informisan i obrazovan poljoprivrednik je već pola uspjeha u proizvodnji. Da bi poljoprivredni proizvođači, tačnije malinari i uzgajivači bobičastog i jagodičastog voća spremni i informisani ušli u novu poljoprivrednu sezonu pobrinula se vodeća kompanija iz ove oblasti Frutti Funghi u suradnji sa Institutom za voćarstvo PPF-a Sarajevo, ispred kojeg se poljoprivrednicima obratio renomirani stručnjak iz ove oblasti mr. Adnan Maličević.

Interes poljoprivrednika je bio ogroman tako da je i sala Kulturnog centra u Visokom bila premala za sve poljoprivrednike koji su došli iz više Općina sa prostora srednje Bosne. Posjećenost je bila velika, što je za pohvalu i stiče se dojam da poljoprivrednici ozbiljno shvataju edukativna predavanja i polako se razvija svijest o važnosti informacija, naročito onih edukativnog karaktera. Na samom uvodu Maličević je istakao da je malinarstvo strateška poljoprivredna grana u BiH, a to pokazuju i neki statistički podaci koji kažu da je BiH već ušla u top 5 zemalja proizvođača u Europi, a sa proizvodnjom od 11.000 tona godišnje BiH je postala respektabilan faktor i na svjetskom tržištu.

Mnogo korisnih savjeta za voćare

Vrlo decidno i na razumljiv način Maličević je prenio mnogo korisnih informacija i savjeta uzgajivačima malina koji nisu krili zadovoljstvo nakon predavanja. Prvi dio predavanja odnosio se na savjetovanje uzgajivača maline sorte Polka, a zatim i za sorte Miker, Vilamet i Tulamin.

Također, korisne savjete su dobili i svi uzgajivači alpske jagode koja postaje ekonomski sve interesantnija za uzgoj. Priprema malinjaka, sadnja novih sadnica, postavljanje greda i vezivanje su bile uvodne teme. Važan i poseban dio predavanja je bio posvećen pravilnom đubrenju i prihrani, te korištenju zaštitnih sredstva. Iz iskustva i poznavanja ove problematike Maličević navodi da mnogi poljoprivrednici ne poznavajući poterebe maline za određenim hranivima i nepostojeće analize tla bukvalno "bacaju pare" jer dodaju đubriva i hranjiva, a da ne znaju šta je to što je potrebno tlu i biljci. Da do toga ne bi došlo, poljoprivrednici su imali priliku da saznaju za šta je potreban određeni element u zemljištu i kada primjenjivati đubriva, naročito iz formulacije NPK đubriva.

Vrlo je važno da se zna da je (N) azot potreban biljci prilikom porasta i razvoja lišča. (P) fosfor za razvoj korijena i upravo je sada period kada se aplicira u zemlju, (K) kalij je izuzetno potreban prilikom formiranja plodova i u periodu berbe. Ovi elementi u zemlji nisu sami dovoljni, stoga pravilna upotreba određenih sredstava u obliku kompleksa sa dodatkom (Mg) magnezija i (S) sumpora je vrlo važna, a najbolje rješenje je YaraMila kompleks koji sadrži sve potrebne navedene elemente. Također, osvrćući se na očekivanja u ovoj sezoni Maličević je naglasio i upozorio da se očekuje izuzetno sušna godina i stoga posebnu pažnju treba posvetiti formiranju zaštitnih mreža preko malinjaka i suzbijanju nametnika poput pauka i grinja. Svim prisutnim poljoprivrednicima dodjeljeni su materijali u kojima se nalazi plan ishrane i zaštite maline za svaku sortu posebno.

Sve proizvedeno će se otkupiti

Svakako, ono što je poljoprivrednike najviše interesovalo pored edukativnog programa jeste otkup i cijena otkupa maline. Prije predavanja poljoprivrednici, od kojih su gotovo svi i kooperanti kompanije Frutti Funghi, su obaviješteni da je otkup zagarantovan i da će se sve što se proizvede i kupiti. Cijena otkupa na početku i tokom sezone varira, pa će po i dosadašnjoj praksi biti formirana konačna na kraju sezone i berbe. Također svi registorvani poljoprivrednici su obavješteni da prijave svoju proizvodnju za 2016. godinu do 31.03. u općinskim službama nadležnim za prijavu.

Broj pregleda članka: 1160; Uspješnost članka: 267

Tagovi: Otkup, Cijena, Sjetva, Zemljište, BiH, Prihrana, Poljoprivredna proizvodnja, Prijava, Sorta, Savjet, Sezona, Adnan Maličević, Đubrenje, Frutti Funghi, NPK đubriva, YaraMila

Ključne riječi članka: malinari, spremni, ulaze, u, novu, sezonu, maličević, poljoprivrednici, predavanja, maline, potreban, đubriva, također, poljoprivrednike, sezone


Adi Pašalić

Svi tekstovi autora

Autor Adi Pašalić

Adi je magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.