Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 12.04.2019. 07:00
  • Voljice, Gornji Vakuf-Uskoplje

Ljubunčići ne odustaju od malina, ali sade i kupus i bave se stočarstvom

Hazim i Nihada Ljubunčić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja se već godinama bave stočarstvom, a unazad sedam godina su posadili i maline. Proširili su maline sa dunuma na zemljište od tri i pol dunuma, i bili su zadovoljni ostvarenim rezultatima sve do prije dvije godine. Ipak, oni vjeruju da je to bila mala kriza u malinarstvu i još uvijek ne odustaju od malina

Foto: Naila Čaušević
  • 553
  • 122
  • 0

Hazim i Nihada Ljubunčić iz gornjevakufskog sela Voljice, maline su zasadili 2013. godine. Počeli su sa jedan dunumom zemljišta, a kasnije proširili na 3,5 dunuma. Uzgajaju tri sorte maline: vilamet, miker i polku. Do unazad dvije godine su bili itekako zadovoljni rezultatima, no iako je loša cijena maline mnoge navela da iste uništavaju, oni se još ne predaju. Kako je počela sezona proljetnih radova, tako su i oni počeli radove u malinjaku, trenutno rade podizanje i povezivanje izdanaka.

"Maline su kao i kupus, jednu godinu ga damo kravama, jer mu je loša cijena, a drugu godinu i šumarice odu po dobroj cijeni. Što znači, poljoprivreda je riskantna. U svakom slučaju, ne znaš kakva će godina biti, ali ipak radiš i ulažeš pa kako prođeš", kaže Hazim dok veže maline.

Mlijeko pet krava prodaju u lokalnu mljekaru

Ovaj bračni par se osim malinarstvom bavi i stočarstvom, u štali imaju pet krava, a mlijeko predaju u lokalnu mljekaru. Godinama su živjeli upravo od poljoprivrede, školovali su dvoje djece, od koji je jedno uspješna doktorica medicine. Kupili su i par komada zemljišta, na kojima su kasnije širili maline, a uloženi novac im se vraćao iste godine. Kažu da su dosad fino živjeli od poljoprivrede, te su se pomalo širili kupujući zemlju i mašine. Navode da su sve što imaju kupili novcem zarađenim od poljoprivrede, a da ništa ni od koga nisu dobili besplatno.

"Godine 1999. smo imali dvije krave i kada se mljekara otvorila, počeli smo predavati mlijeko. Proširili smo na pet krava, i godinama smo bili jako zadovoljni tim poslom. Muž se bavio i građevinom te smo od toga školovali djecu. Kada smo počeli raditi i maline, on više nije išao na građevinu, jer su nam one oduzimale više vremena, a i zarada je bila dobra", priča Hazimova supruga Nihada.

Posade i dva dunuma kupusa

Kako krene rano proljeće, počinju i njihovi vanjski poslove, najprije čiste njive od korova, zatim po njima rasporede stajsko đubrivo, pa idu u maline, vezanje, okopavanje, đubrenje, plijevljenje i sve tako do branja. Uz to, posade i dva dunuma kupusa, a i on zahtijeva dodatnu obradu zemljišta. No, uz pomoć njihovog sina Selmira, oni sve to stižu bez problema.

"U poljoprivredi je bitno  da se radi više kultura, jer je sve povezano, ako imaš krave, ostaje ti stajsko đubrivo, pa možeš đubriti i maline i kupus. Što ostane kupusa da se ne proda, i trava koja bude po malinama služi kao hrana za krave, ništa ne propada, sve se iskoristi. A ako jedna kultura ne rodi dobro, ili bude loša cijena, pa bit će zato ona druga dobra", veselo završava Hazim.


Fotoprilog


Tagovi

Održiva poljoprivreda Hazim Ljubunčić Nihada Ljubunčić Malinarstvo Muzne krave Uzgoj kupusa


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.