Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba borovnica
  • 17.08.2021. 12:00

Ljetnja rezidba borovnica - očistite donje grane i unutrašnjost krošnje

Ljetnja rezidba oslobodiće biljku od viška grana koje troše hranjiva. Nakon rezidbe potrebno je obaviti i prihranu kako bi se stvorio bolji rodni potencijal u narednoj sezoni.

Foto: Bojan Kecman
  • 665
  • 235
  • 0

Ljetnja rezidba svakog voća, pa i borovnica, predstavlja mjeru za veći rod u narednoj vegetacionoj sezoni. Iako se zimska završava u maju, pa možemo da kažemo da je to proljećna rezidba, ova voćka mora da se reže i nakon berbe, odnosno, u ljetnjem periodu jer se na taj način biljka, nakon berbe, oslobađa viška rodnih grana iz tek završene sezone.

Neophodna je svijetla i prozračna krošnja

Suština je da se donji spratovi grma očiste od izrođenih rodnih grana i onih koje su nikle tokom proljeća, a slabo su razvijene, tj. nisu perspektivne za zamjenu starih rodnih. Sve stare rodne koje zagušuju unutrašnjost uklanjaju se do osnove, a tanje i kraće rodne grančice koje su dale rod, takođe se uklanjaju do prve mlade rodne koja bi trebalo da je duža od 10 centimetara.

Grančice ne smiju gušiti grm

Grane koje imaju dobar ugao od 30 – 45 stepeni i ne idu u unutrašnjost krošnje, ostavljaju se kao zamjena, odnosno, rod u narednim sezonama. Kao i kod proljećne, unutrašnjost krošnje mora da bude svijetla s tim što se jednogodišnje, koje rastu vertikalno u vrhovima krošnje, ostavljaju za rezidbu u proljeće naredne godine. Uklanjaju se samo one koje rastu u unutrašnjost grma. Sve duže jednogodišnje, koje rastu u unutrašnjost redova, odnosno, mogu da smetaju mehanizaciji prilikom prskanja, takođe bi trebalo orezati.

Pazite na rezove

Sve manje grančice koje su plodonosile režu se do osnova. Rez mora da bude gladak i da bude uz deblju granu. Ne smiju se ostavljati patrljci jer će početi da se suše, isto kao i mlade rodne grančice.

Rez mora biti gladak

Borovnica najbolje rađa na tankim rodnim grančicama dužine od minimalno 10 centimetara, na takvim su najbolji i najkrupniji plodovi. Slično šljivama, kruškama, jabukama, grančice će početi da se suše od vrha ka osnovi. Ako se ne uklone, sušenje će da zahvati i deblje, a na kraju cijelo stablo.

Važna je i prihrana

Osim rezidbe, važnu mjeru za povećanje prinosa u narednim godinama kod mladih zasada i održavanje visokih prinosa kod starih, predstavlja ishrana. Uvijek imajte na umu da je voćka, nakon berbe, iscrpljena i da joj trebaju minerali, vitamini i ostale hranjljive materije.

Važno je počupati i korov

Prihrana se vrši poslije ljetnje rezidbe sa tekućim hranjivima koja u sebi imaju najviše fosfora, kalijuma, bora, cinka i ostalih elemenata. Biljka će brzo da ih usvoji, bilo da se hrani kroz sistem za navodnjavanje ili folijarno, jer je borovnica biljka sa plitkim korijenovim sistemom, do 40 centimetara, što joj omogućava brzo usvajanje i transport biogenih elemenata u rodne pupoljke. Gledajte i da počupate korove oko grmova jer predstavljaju konkurenciju korijenu borovnica. Najviše obratite pažnju na poponac i piriku.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Ljetnja rezidba borovnica Patrljci Poponac Pirika Proljećna rezidba Rezidba borovnica Prihrana Prihrana borovnica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]