Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kapi s Kozare
  • 22.12.2018. 10:00

Kooperativa: Na tržište stižu hladno cijeđeni sokovi iz 14 prijedorskih voćnjaka

Oni koji su probali "Kapi s Kozare" kažu da bolje sokove odavno nismo imali na tržištu. Voćari kažu da je riječ o hladno cijeđenim sokovima, pravljenim bez hemijskih dodataka i šećera, koji imaju isključivo netaknuti ukus voća. To je upravo i ono po čemu su posebni.

Foto: Arhiva zadruge Kooperativa
  • 1.415
  • 322
  • 0

Kap po kap, na tržište uskoro stižu originalni prijedorski sokovi od domaćeg voća. Simboličnog naziva "Kapi s Kozare", ovi hladno cijeđeni sokovi od jabuke, kruške i jagode, za početak na lokalnom tržištu, u prodavnicama i ugostiteljskim objektima trebalo bi da se nađu do novogodišnjih praznika.

"Kapi s Kozare", sok bez hemijskih dodataka i umjetnih zaslađivača

Oni koji su probali "Kapi s Kozare" kažu da bolje sokove odavno nismo imali na tržištu. Voćari kažu da je riječ o hladno cijeđenim sokovima, pravljenim bez hemijskih dodataka i šećera, koji imaju isključivo netaknuti ukus voća. To je upravo i ono po čemu su posebni.

"Na tržište konkurišemo kvalitetom, jer je riječ o voću iz potkozarskih voćnjaka, napravljenom bez hemijskih dodataka, konzervansa i umjetnih zaslađivača. Naše Potkozarje oduvijek je bilo poznato po uzgoju kvalitetnog voća, tako da je ovo kruna naših napora i rada", kaže predsjednik UO Poljoprivredne zadruge "Kooperativa" Prijedor, Dalibor Jović.

Za početak je iscijeđeno oko 10 tona jagode, jabuke i kruške iz 14 prijedorskih voćnjaka. Na ovaj način voćari rješavaju i problem plasmana voća koje nisu uspjeli prodati za odgovarajuću cijenu.

Cilj – stvoriti prepoznatljiv brend

Cilj je da "Kapi s Kozare" prerastu u prepoznatljiv brend, koji promoviše kvalitet voća potkozarskih voćnjaka, ali i samo područje. Sokovi se plasiraju u staklenim bocama od dva decilitra i u bocama od jednog litra. Urađen je i promotivni materijal, a dizajneri su napravili i odgovarajuće naljepnice, koje se nalaze na sokovima.

Za početak je iscijeđeno oko 10 tona jagode, jabuke i kruške iz 14 prijedorskih voćnjaka

Nedostaje hladnjača i linija za cijeđenje sokova

Kvalitet ovih sokova je vrhunski, kažu prijedorski voćari. U ovom projektu vide mogućnost ekonomskog razvoja od kojeg će imati koristi ne samo oni, već i lokalna zajednica, ali i Republika. Zbog toga očekuju pomoć nadležnih institucija, jer im nedostaju hladnjača i pogon za hladno cijeđenje voća.

"Upravo zbog toga što nismo imali liniju za hladno cijeđenje, bili smo prinuđeni da ovu prvu količinu soka dobijemo u pogonu u susjednoj Federaciji BiH, što nas je dodatno koštalo. Mnogo isplativije bilo bi da se cijeđenje može obaviti kod nas i da nemamo, između ostalih, troškova transporta", kaže član Udruženja voćara Grada Prijedora, Radivoj Vujković.

Podrška prijedorske Agencije za ekonomski razvoj "PREDA"-e

Proizvodnja sokova dio je projekta prijedorske Poljoprivredne zadruge "Кooperativa", Udruženja voćara  i Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora. U planu je izgradnja Distributivnog centra u Omarskoj kod Prijedora, koji bi trebalo da ima hladnjaču i liniju za cijeđenje voća.

"Ukupna vrijednost tog projekta je 1.200.000 evra, a Distributivni centar u Omarskoj koštao bi između 250.000 i 300.000 evra. Za ove sokove, u okviru ovog projekta, planirana je i linija za hladno cijeđenje voća, čija je vrijednost oko 100.000 KM", kaže  direktor Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora "PREDA", Aleksandar Drljača.

Na tržištu do novogodišnjih praznika

Novi sokovi na tržištu bi trebalo da se nađu do Nove godine.

"Za početak, naše "Kapi s Kozare", plasiraćemo u lokalne prodavnice i ugostiteljske objekte i restorane, prije svega u Prijedoru i na Kozari. Osim toga, očekujemo da će se naši sokovi naći i u svim gradskim ustanovama i da će i to biti svojevrsna promocija", kaže član Udruženja voćara Grada Prijedora, Radivoj Vujković.

U planu proširenje palete proizvoda

U narednom periodu, osim sokova od domaće jabuke, kruške i jagode, u planu je i proizvodnja sokova od aronije, maline, kupine i šljive, ali i proizvodnja  domaćih rakija. Za sada još nije poznato koliko će koštati ovi sokovi. Prijedorski voćari poručuju – podržite domaće proizvođače i probajte "Kapi s Kozare", jer sigurno se nećete pokajati.


Fotoprilog


Tagovi

Kapi s Kozare Sok Hladno cijeđeni sok Prijedor Kooperativa Aleksandar Drljača Radivoj Vujković Dalibor Jović Domaći proizvod


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer