Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke maslinarima
  • 09.11.2023. 12:00

Kojim preparatima zaštititi nasade maslina nakon berbe?

Ova opasna gljivična bolest masline, koja je prisutna u svim područjima njenog uzgoja, poznata je i po nazivu siva pjegavost lišća masline.

Foto: Depositphotos/sewer12
  • 41
  • 12
  • 0

Nakon završene berbe maslina, potrebno je zaštititi nasade od bolesti paunovo oko, Spilocaea oleagina, kako bi se što više smanjio infektivni i prezimljujući potencijal bolesti te ujedno dezinficirale i zaštitile rane i oštećenja na stablima uzrokovane berbom, obavijestili su iz Zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ova opasna gljivična bolest masline, koja je prisutna u svim područjima njenog uzgoja, poznata je i po nazivu siva pjegavost lišća masline

Podsjetimo, najčešće napada listove i to one na donjim djelovima krošnje, a rijetko peteljku lista i ploda te plodove i mlade izboje. Simptomi se ispoljavaju u vidu okruglastih pjega na licu lišća čija veličina varira od 2 do 12 mm u prečniku. Pjege su smeđe - žute do zelene boje poslagane u koncentrične krugove. Na jednom listu ih može biti i više.

U svrhu zaštite, od hemijskih pripravaka mogu se koristiti oni na bazi bakra (Cuprablau Z, Champion WP, Kocide DF, Nordox i dr.). Osim njih,  mogu se koristiti i neki organski pripravci na bazi krezoksim-metila (Stroby WG), ali posve dobru zaštitu daju prije spomenuti fungicidi.

Bakreni fungicidi preporučuju se za korištenje, jer dobro djeluju i na neke druge bolesti masline, kao što je "bakterijski rak" i "patula". Što se tiče vegetacijskog razdoblja iza nas, kada je zaštita maslinika u pitanju, ove godine najvažniji štetnik u maslinicima, maslinina muha, Bactrocera oleae, na području HNK nije bila prisutna u mjeri da pređe prag štetnosti. Iz tog razloga nije bilo potrebno koristiti zaštitna sredstva, odnosno štititi maslinike od ovog štetnika.


Tagovi

Paunovo oko Zaštita maslina Spilocaea oleagina Preparati za zaštitu Bakarni preparati Fungicidi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.