Jagoda je veoma unosna voćna vrsta za gajenje. Ali, kada je posaditi?
Na ovim prostorima jagoda se u posljednje vrijeme uglavnom sadi na ljeto i u jesen (jul, avgust, septembar). Ljetni vremenski uslovi su veoma nepovoljni. Osim visokih dnevnih i noćnih temperatura, otežana je priprema zemljišta za sadnju i prijem živića (sadnica). Zbog svega ovoga proljetna zato ima niz prednosti.
Radovi na formiranju zemljišnih bankova i postavljanje folije i cijevi za navodnjavanje, obavljaju se u kasnu jesen. Tlo se preko zime slegne, a već u drugoj polovini marta može da se sadi.
Osam nedjelja kasnije počinje berba plodova. Koja količina jagoda će se obrati, zavisi od kvaliteta posađenih živića. Ako se posadi treća kategorija (500 sadnica u gajbi) može se očekivati rod od sedam do osam tona po hektaru, a sadnjom krupnijih živića (250 u gajbi) prinos se povećava do 12 tona po hektaru. Sa onim najkrupnijim sadnicama (150 u gajbi) može se dobiti urod i do 20 tona po hektaru.
"Ljetnom sadnjom narednog proljeća postižu se veći prinosi nego u tekućoj godini. Ali ima i znatno više troškova u održavanju zasada od sadnje do berbe. U ljeto zemljište na bankovima nije se sleglo pa se javlja rizostomija korijenovog sistema, a ubrzo sadnice formiraju i cvijet koji se mora ručno zakidati, kao i stoloni", objašnjava poljoprivredni inženjer Mile Radosavljević.
Treba naglasiti da voćari ostvaruju pravo na poticaje za podizanje novih zasada jagodičastog voća, a koji su podignuti sa 300 na 700 KM po dunuma, o čemu smo već pisali na Agroklubu.
Pripreme za proizvodnju jagode kreću "pobuđivanjem" - šta poslije?
Ako su parcele manje i namjenjene pijačnoj prodaji, biraju se rane i kasne sorte. Najranije sorte se na otvorenom zasadu pokrivaju agrilom (folijom). Od ranih, najbolji kvalitet i rodnost imaju rumba, vendi, kleri, alba, kvin eliza.
Svakako treba pomenuti i staru sortu poznijeg sazrijevanja, zengu zenganu, čija berba traje gotovo mjesec dana. Vrlo je otporna na bolesti korjenovog sistema, tolerantna na mrazeve i sušu, ali se mora redovno prskati protiv pjegavosti lista i sive truleži plodova.
Slama se stavlja u međuredni prostor između bankova, ali i dijelom na foliju. Zašto?
Kad plodovi jagoda porastu i otežaju treba da se oslone na slamu, a ne na foliju. Kad kiša pada, slama upija vodu i sprječava da se prouzrokovači bolesti sa zemljišta rasprskavaju na cvijet i tako zaraze zametnuti plod.
Tagovi
Autor