Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saniranje voćaka
  • 23.01.2024. 07:30

Koje mjere preduzeti kada glodari oštete deblo voćaka?

Veliki broj glodara je u ovim zimskim danima u potrazi za hranom. Najviše su ugrožena mlađa stabla. Što ranije pristupimo saniranju, to je veća šansa da se voćka oporavi.

Foto: Depositphotos/KrzysztofWinnik
  • 117
  • 13
  • 0

Zima stvara idilične pejzaže, ali donosi i mnogo problem voćarima. U ovo doba godine nastaju štete od glodara na deblima. Aktivni su miševi, voluharice, krtice.

Pojedinih godina njihova populacija može biti veoma brojna, a štete velike. Potrebno je sanirati oštećenja kada ih primijetimo i zaštitimo deblo, spriječimo dostupnost. Kada se snijeg otopi pristupa se obradi rane, jer su veće šanse da se stablo oporavi.

Za manja oštećenja premazi i lipova kora

Saniranje manjih rana i oljuštene kore obavlja se čišćenjem rubova rane do zdravog tkiva i prekrivanjem cijele površine. Koriste se voćarski vosak, namjenski premazi ili sami možemo napraviti glinenu masu. Biće nam potrebna kanta ili druga posuda, glina i voda. U zavisnosti od površine koju trebamo prekriti uzmemo određenu količinu gline i dodamo u kantu, zatim nalijemo vodom da je bude 2 cm iznad gline. Povremeno promiješamo tokom nekoliko sati da se sve grudice rastvore. Pamučne trake se natope ovom masom i obložimo oštećeno mjesto. Uklanjaju se u avgustu.

Druga opcija je da za zacjeljivanje koristimo lipovu koru koja se priprema tako što 200 g narežemo na sitne komadiće, prelijemo sa 1 l vode i kuhamo 40 minuta. Kada se prohladi procijedimo i nanesemo na ranu koju umotamo sa papirom i folijom. Improvizovani zavoj se učvrsti špagom i ostavi do avgusta.

Veće rane traže radikalnije mjere

Glodari mogu da skinu koru na velikim dijelovima ili u vidu prstena oko cijelog debla.

Dabrovi na deblima znaju napraviti veliku štetu (Foto: M.C.Celić)

Kada je velika površina u pitanju možemo se poslužiti presađivanjem kore sa grana samog stabla. Ova metoda se koristi za mlađa stabla koja imaju elastičniju i vitalniju koru. Prvi korak je da se očisti rana, a zatim da se isiječe dio sa donatorske grane u istoj veličini i obliku. Presađivanje se obavlja prije kretanja vegetacije i cirkulisanja biljnih sokova. Pričvrstite elastičnim zavojem ili trakom, a tokom vegetacije pazite na stablo (zalijevajte, prihranjujete, štitite od bolesti i štetočina).

Ako je stvoren prsten oko debla, potrebno je obaviti kalemljenje na most. Izvodi se na proljeće dok se voćka još nije aktivirala. U slučaju da je rana plitka i nije došlo do oštećenja kambija tretiranje se obavlja bordovskom čorbom ili nekim drugim bakrenim sredstvom i prekriva voćarskim voskom.


Tagovi

Glodari Oštećenje debla Saniranje debla Saniranje rana na deblu Rane od glodara Voćarski vosak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.