Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta na voću
  • 27.05.2016. 15:00

Kiša prepolovila urod trešanja!

Kiša pravi probleme, stalno pada pa trešnje pucaju u čitavoj Hercegovini. Prepolovljena je količina roda kod svakog, kaže vlasnik OPG-a Damir Musa.

Foto: Damir Musa/Facebook
  • 702
  • 34
  • 0

Iako nisu imali šteta zbog mraza, kiša koja ne prestaje padati prepolovila je urod trešanja u cijeloj Hercegovini! Kako nam kaže Damir Musa iz sela Čerigaj kod Širokog Brijega, ovo je jedna od najgorih godina za proizvođače.

Trešnje pucaju zbog kiša

"Sunca nema nikako. Kiša pravi probleme, stalno pada pa trešnje pucaju u čitavoj Hercegovini. Prepolovljena je količina roda kod svakog. Još smo imali kišu u cvijetu tako da su štete velike", kaže vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na kojemu je 250 stabala trešanja.

Ovo je jedna od najgorih godina za proizvođače trešanja!

Ranije sorte trešanja su obrane - dio početkom mjeseca, dio ovih dana, a pred njima je za desetak dana i branje kasnih sorti. No ni one, nažalost, neće spasiti sezonu.

Nepovoljni vremenski uvjeti

"Na njima ima najmanje roda", dodaje Damir koji je prije šest godina započeo s uzgojem ekoloških stabala. Sve trešnje su nakalamljene na raseljku odnosno na divljoj podlozi koja odlično trpi sušu a daje specifičan ukus trešnjama.

Lani su, premda mlada stabla tek trebaju doseći rodnost, ubrali nešto više od tone trešanja. S godinama bi ih trebalo biti i do pet tona. No, ove godine zbog nepogodnih vremenskih uvjeta planirani urod je izostao. Cijena otkupa, dodaje, varira od 2 do 4 KM, ovisno o kvaliteti.

Foto: Damir Musa/Facebook


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]