Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Uzgajanje ogrozda
  • 26.01.2022. 15:00

Kako uzgajati ogrozd da plodonosi 15 godina?

Proljetna sadnja treba da je što ranija, u periodu januara i februara. Najbolje će uspijevati na osunčanim mjestima gdje je zemljište dobro drenirano, s neutralnom pH reakcijom

Foto: Depositphoto/SPphot
  • 194
  • 33
  • 0

Ogrozd ili sjeverno grožđe je voćna vrsta koja je nepravedno zapostavljena kod nas. Imam ukusne plodove i lako se uzgaja. Vodi porijeklo iz Afrike, a kao divlji prisutan je u južnoj Evropi, Aziji i Americi.

Raste u formi manjeg grma koji dostiže visinu do 120 cm. Zbog malih dimenzija idealna je voćna vrsta za manje vrtove. Možemo ga uzgajati u saksijama na terasi ili balkonu. Odgovaraju mu osunčana mjesta.

Samooplodna je vrsta i ako imate samo jedan grm on će formirati plodove. Važno je da u periodu cvjetanja grm posjećuju oprašivači, pčele i drugi. Prve plodove očekujte u trećoj ili četvrtoj godini, a donosit će ih sledećih petnaest godina.

Voli osunčano mjesto bez vjetrova

Sadnju ogrozda možemo obaviti tokom proljeća i jeseni. Proljetna treba da je što ranija, u periodu januara i februara. Najbolje će uspijevati na osunčanim mjestima gdje je zemljište dobro drenirano, s neutralnom pH reakcijom. Mjesto treba da je zaštićeno od hladnih istočnih i sjevernih vjetrova.

Pripremite područje oko mjesta sadnje, jer je sam žbun bodljikav. Uklonite korov, izravnajte površinu zemlje i razbijte grude.

Ogrozd voli sunce (Foto: Depositphoto/Valentyn_Volkov)

Sadne jame se kopaju dvije do tri sedmice prije sadnje. Njihova dubina i širina je do 50 cm. U njih se dodaje humus ili kompost koji se izmiješa sa zemljom. Ako je zemljište glinovito i zbijeno potrebno je iskopanu zemlju pomiješati s pijeskom.

Sadnja voća: Šta je bolje – svrdlo, bager ili sadnja u brazdu?

Korijen treba da je dug do 30 cm. Prije sadnje ga namočite u smjesu goveđe balege, ilovače i vode.

Prilikom sadnje sadnice položite pod uglom kako bi im korijenov vrat bio malo ispod površine zemlje, a korijen ispravite. Polagano zatrpavajte zemljom koju pritisnete da se ostvari bolji kontakt.

Razmak sadnje i rezidba

Obratite pažnju na razmak između biljaka. One moraju imati dovoljno prostora za svoj rast i razvoj. Ogrozd ne voli sjenu. Kada ga posadimo pregusto, cvjetovi i plodovi će se formirati samo na osunčanim vrhovima biljaka, a imaćemo probleme sa zaštitom. Biljke kada su zbijene više pate od napada štetočina i pojave oboljenja. Možete ga uzgajati između voćnih stabala, ali da je od njih udaljen najmanje dva metra . Ako je pored ograde, neka bude na udaljenost od 1,5 m.

Međuredni razmak je najmanje jedan metar, a najčešće između 1,2 i 1,5 m. Razmak biljaka u redu je od 30 do 40 cm.

Za visoke prinose ogrozda, najbolje je gajiti ga na špaliru

Okolo  sadnica je dobro je staviti malč. 

Nakon svega potrebno je da orežete sadnicu. Odaberite pet glavnih grana i skratite ih na 20 cm. Sve ostale uklonite.


Povezana biljna vrsta

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd pripada porodici kamenika (Grossulariaceae). To je grm srednjeg rasta koji počinje roditi druge godine, a punu rodnost daje s 5-8 godina. U prosjeku živi oko 15 godina,ali... Više [+]

Tagovi

Ogrozd Sadnja ogrozda Uzgoj ogrozda Bobičasto voće Samooplodna vrsta Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.