Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilia fructigena
  • 28.09.2024. 09:00

Kako spriječiti truljenje plodova jabuka?

Do zaraze dolazi u slučaju oštećenja na pokožici plodova, bilo zbog mehaničkih oštećenja ili onih koje izazivaju insekti. Ubod voćne ose ili stjenice, u kombinaciji sa vlagom, može dovesti do truljenja.

Foto: Bojan Kecman
  • 110
  • 29
  • 0

Posljednje kiše usporile su berbu jabuka. Zbog povećane vlažnosti dolazi i do pojave truljenja zrelih plodova jabuka. Prouzrokovač je gljivica Monilia fructigena koja može da pričini veliku štetu u zasadima.

Poželjna je ljetnja rezidba

Patogenu odgovara vlažnost kombinovana sa čestim promjenama toplog i hladnog vremena. Do truljenja dolazi naročito u unutrašnjosti krošnje koja nije prozračna, odnosno, u slučaju odsustva ljetnje rezidbe. Nije dobro đubriti voćke s većom količinom azotnih đubriva, naročito s KAN-om, jer se dešava da mnogi proizvođači s njim prihranjuju voćke i dva puta tokom vegetacije.

Do zaraze dolazi u slučaju oštećenja na pokožici plodova, bilo zbog mehaničkih oštećenja ili onih koje izazivaju insekti. Ubod voćne ose ili stjenice, u kombinaciji sa vlagom, može dovesti do truljenja plodova.

Najbolje bi bilo da se iznesu van voćnjaka

Najgore za proizvođače je kad su napadnuti veći plodovi koji se više traže na tržištu. Idealna temperature su oko 20oC. Gljivica prezimljava u zaraženim, opalim, mumificiranim plodovima koji ostaju u krošnjama, ako se ne skinu.

Najbolje bi bilo da se iznesu van voćnjaka jer se spore šire na proljeće i ako su plodovi, tokom zime, ostali na zemlji. Isto tako, patogen prezimljava na granama.

Koncentrični krugovi s bijelim sporama

Početni simptomi su sitne smeđe pjege na pokožici, koje se vremenom šire i prelaze na zdrave plodove, naročito na one s kojima se dodiruju. Postaju i vodenaste, tkivo omekša i nakon nekog vremena pojavljuju se koncentrični krugovi s bijelom sporama gljivice. Kompletan plod biva zahvaćen i on predstavlja izvor zaraze na ostale plodove.

Pošto gljivica napada plodove u završnim fazama rasta mora se voditi računa o sredstvima koja se koriste za zaštitu. Obavezno se konsultovati sa zaštitarom oko izbora aktivnih materija koje imaju kraću karencu, a koliko je bolest opasna, govori i to što se širi i u skladištima.

Ovakav plod predstavlja izvor zaraze

Monilia će biti još veći izazov u narednom periodu jer će se svake godine smanjivati broj odobrenih sredstava za zaštitu biljaka.

Obavezna upotreba bakra

U jesen i u proljeće, pred otvaranje pupoljaka, potrebno je da se obave tretmani s bakarnim preparatima, najbolje na bazi bakar-hidroksida, jer je otporniji na ispiranje i kako bi se spriječila infekcija u ranim fazama vegetacije.

Tokom vegetacije, ako padavine ne dozvole redovnu zaštitu s fungicidima, dvadesetak dana prije berbe, mogu se koristiti sredstva kao što su soda bikarbona, bijeli i crveni luk, čili paprika, cimet i slično. Prave se kombinacije ovih sredstava, a takođe pomažu i sredstva na bazi algi, naročito ona koja u sebi sadrže jod.


Fotoprilog


Tagovi

Monilia fructigena Truljenje plodova jabuka Bakar hidroksid Jod Alge Spore Pokožica Ljetnja rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.