Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alat za rezidbu
  • 04.02.2022. 07:30

Kako spriječiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Koliko je važna dezinfekcija pokazuje podatak da makaze poslije rezidbe jednog oboljelog drveta mogu uzrokovati zarazu u cijelom voćnjaku

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 225
  • 24
  • 0

Dezinfekcija alata za rezidbu voća je obavezna ako želimo spriječiti širenje raznih oboljenja u voćnjaku jer se tom prilikom mogu prenijeti brojni uzročnici biljnih bolesti, kao što su virusi, bakterije i gljivice. Makaze i pile stvaraju rane i dolazi do curenja biljnog soka koji se lijepi na površini alata, a zajedno s njim se lijepe i uzročnici bolesti.

Veoma čest slučaj je da stabla imaju latentna oboljenja, prikrivena, i tako postaju izvor zaraze za ostala. 

Širenje patogena

Bolesti voćaka su brojne, a mnogi patogeni se mogu prenijeti upravo na ovaj način. Prevencija igra veoma važnu ulogu u sprečavanju pojave i širenja, jer mogu dovesti do propadanja stabala.

Za rezidbu je potrebno koristiti čist i naoštren alat. Kada je oštrica tupa drvo se kida, rez nije ravan, radnik se više i brže umara. Kako bi rane od reza brzo zarasle neophodno je da su makaze ili pila oštre.

Rezna površina treba da je ravna. Poslije rezidbe svakog pojedinačnog stabla potrebno je izvršiti dezinfekciju korištenog alata. Nije dovoljno da se makaze i pile obrišu krpom ili operu u vodi. Neophodno je da se provodi sterilizacija dezinfekcionim sredstvima koja uništavaju biljne patogene.

Ovoga mjeseca rezidba je jedan od najčešćih poslova (Foto: V.Stapić)

To je izuzetno važno kada su u pitanju maline i ribizle zbog velike osjetljivosti na virusne infekcije. Koliko je važna dezinfekcija govori podatak da makaze poslije rezidbe jednog oboljelog drveta mogu uzrokovati zarazu u cijelom voćnjaku.

Sredstva za dezinfekciju

Za dezinfekciju se mogu koristiti različita sredstva. Neka od njih su djelotvornija, neka djeluju na spore gljivica ili viruse, bakterije, odnosno pojedinačne prouzrokovače oboljenja. Treba paziti kod izbora, jer primijenjena sredstva mogu izazvati nagrizanje metala ili dovesti do pojave hrđe.

Ako ju obavljate bakarnim sulfatom, poslije tretmana je neophodno čistom krpom obrisati alat kako bi izbjegli oksidaciju metala. Bakarni sulfat se koristi tako što se 3 do 5 g rastvori u 100 ml vode.

Kako naoštriti baštenski i voćarski alat?

U ove svrhe možemo koristiti i materije iz domaćinstva: sirće, alkohol, sredstvo za dezinfekciju, kalijum permanganat, sredstva na bazi hlora.

Pripazite, sirće nagriza metalne dijelove, a ima selektivno djelovanje na fitopatogene. Koristi se 20% rastvor.

Alat je dezinfikovan kada se potopi u 70% alkohol. Ovo je dovoljno da se unište bakterije. Kalijum permanganat uništava gljivične prouzrokovače oboljenja. Koristi se 1 ml kalijum permanganata u 100 ml vode.


Tagovi

Zaštita bilja Dezinfekcija alata Dezinfekcija voćarskih makaza Rezidba Dezinfekcija Voćarske makaze Voćarska pila


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.