Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti i štetočine
  • 19.05.2024. 09:00

Kako prepoznati čađavu pjegaost krušaka i lisne vaši crvenih gala jabuka?

Pregledajte stabla - ako primijetite crne pjege na lišću kruške pokušajte ih skinuti prstom. Kod jabuke obratite pažnju da li se lišće uvija nadole

Foto: Bojan Kecman
  • 61
  • 17
  • 0

Pojavi gala pogoduje velika vlažnost i toplo vrijeme. A česte smjene toplog i malo hladnijeg vremena, praćene čestom kišom, idealne su i za pojavu čađave krastavosti krušaka, Venturia pyrina. Simptomi se pojavljuju u obliku sitnih pjegica smeđe ili tamno smeđe boje na plodovima koje se šire i spajaju u veće.

Ako se ne obavlja zaštita može doći do pucanja plodova tokom rasta i naseljavanja gljivica koje izazivaju truljenje plodova.

Koji su simptomi?

Simptomi se pojavljuju i na listovima i to u obliku okruglih crnih pjega. Ako se pjega ne može obrisati prstom, odnosno, noktima, došlo je do infekcije i kasnije, tokom vegetacije, pjege će se širiti i na lišću koje će na kraju da dobije smeđu boju. Ako se pjega može skinuti, infekcija je zaustavljena.

Ako se pjega može skinuti, infekcija je zaustavljena

Problem je što gljivica stalno napada kruške pa se zaštita mora obavljati do berbe, pa i poslije, u skladištima. Ako je godina sušna, biće manje infekcija i borba je lakša. O izboru preparata proizvođači bi trebalo da se konsultuju sa stručnjacima za zaštitu bilja mada, borba je sve teža jer je na tržištu prisutno manje kontaktnih preparata, tako da aktivna materija kaptan predstavlja osnovu zaštite, ali se ne smije često primjenjivati, naročito ako su visoke temperature.

U suzbijanju pomažu i preparati na bazi morskih algi, smeđih, zelenih ili crvenih algi, a koji u sebi sadrže više joda. Biljke tretirane algama jače su i lakše podnose ne samo stresne uslove, već i napad bolesti i štetočina. A jedna od njih čiji se simptomi mogu vidjeti u voćnjacima jeste lisna vaš.

Napada samo jabuku

Na terenu su zabilježeni simptomi napada lisne vaši crvenih gala jabuke, Dysaphis devecta. Ova štetočina napada samo jabuku. Prezimljava u formi jajeta na kori ili u ramenim granama.

Lišće, u slučaju jačeg napada, opada već tokom jula

Na napadnutim listovima pojavljuju se crvene gale, lišće se uvija nadole, a na naličju se nalaze kolonije ove vaši. Lišće, u slučaju jačeg napada, opada već tokom jula i avgusta što može da predstavlja opasnost za retrovegetaciju, u slučaju toplije jeseni. Vaš ne napada plodove.

Što se tiče suzbijanja, pomažu akaricidi, a na tržištu se još mogu pronaći, kao i bijeli luk jer u sebi sadrži sumpor.


Fotoprilog


Tagovi

Lisna vaš gala jabuka Čađava krastavost jabuka Crne pjege Kaptan Infekcija Akaricidi Morske alge Jod


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.